Gyenge termést hoz az idei szüret
Nincs olyan magyar borvidék, ahol teljesen elégedettek lehetnének az idei a szürettel – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.
Már biztosnak tűnik, hogy a termés 2,5 millió hektoliter lesz, ami messze elmarad a korábbi évek átlagától. A többség a kevés termésre, a pusztító szőlőbetegségekre panaszkodik, de akadtak olyan gazdák is, akik rekordtermést szüretelhettek. Az Alföldön a csapadék okozott gondot, olyannyira sokat esett, hogy hagyományos szerekkel képtelenség volt megvédeni a szőlőt, ezért sok helyütt a szedés a kármentés jegyében telt.
A dombvidéki szőlők talaját sok helyütt az özönvízszerű eső mosta le, s az ilyen helyeken nemcsak a betegségek elleni többletvédekezésre kellett költeni, hanem a talajt is pótolni kellett.
A főtitkár elmondta azt is, hogy a főszüret végén már látszik, hogy átlagosan 3 mustfokkal kevesebb a cukor a szőlőkben, ezért – főleg az asztali minőség esetében – indokolt a javítás. A szabályok szerint a must vagy a forrásban lévő bor alkoholtartalmát 1,5 százalékkal lehet növelni, ennél többet már csak az Európai Bizottság engedélyével lehet hozzáadni. A HNT információi szerint erről ma döntenek Brüsszelben. Horváth Csaba szerint három hónapos késésben vannak, hiszen a borkészítés technológiáját ismerve már augusztusban tudni kellett volna, hogy mennyire javíthatják fel a savanykás mustot – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >