Gyenge termést hoz az idei szüret

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 13. 17:19

Nincs olyan magyar borvidék, ahol teljesen elégedettek lehetnének az idei a szürettel – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

Már biztosnak tűnik, hogy a termés 2,5 millió hektoliter lesz, ami messze elmarad a korábbi évek átlagától. A többség a kevés termésre, a pusztító szőlőbetegségekre panaszkodik, de akadtak olyan gazdák is, akik rekordtermést szüretelhettek. Az Alföldön a csapadék okozott gondot, olyannyira sokat esett, hogy hagyományos szerekkel képtelenség volt megvédeni a szőlőt, ezért sok helyütt a szedés a kármentés jegyében telt.

A dombvidéki szőlők talaját sok helyütt az özönvízszerű eső mosta le, s az ilyen helyeken nemcsak a betegségek elleni többletvédekezésre kellett költeni, hanem a talajt is pótolni kellett.

A főtitkár elmondta azt is, hogy a főszüret végén már látszik, hogy átlagosan 3 mustfokkal kevesebb a cukor a szőlőkben, ezért – főleg az asztali minőség esetében – indokolt a javítás. A szabályok szerint a must vagy a forrásban lévő bor alkoholtartalmát 1,5 százalékkal lehet növelni, ennél többet már csak az Európai Bizottság engedélyével lehet hozzáadni. A HNT információi szerint erről ma döntenek Brüsszelben. Horváth Csaba szerint három hónapos késésben vannak, hiszen a borkészítés technológiáját ismerve már augusztusban tudni kellett volna, hogy mennyire javíthatják fel a savanykás mustot – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink