Magazin: Gyártói és saját márkák versenye

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 26. 07:12

„A kereskedelmi márkák kezdeti másolat vagy utánzat pozíciójukból kinőttek, és felfejlődtek innovatív, fogyasztók igényeihez alkalmazkodó szortimentté, amely ár és minőség között kiegyensúlyozott viszonyt kínál.”

Christoph Knoke
németországi igazgató
IRI

fentieket Christoph Knoke, az IRI globális piackutató cég németországi igazgatója jelentette ki, az ottani élelmiszer-kereskedelmi hetilapnak, a Lebensmittel Zeitungnak adott interjúban. Címe: „Mindegyik csatornában hajtják a saját márkákat.”

Láncok és PL-ek kölcsönhatása

Mindjárt az elején megállapítja, hogy nemcsak a diszkont csatornát jellemzi a fejlődés, mert a szuper- és hipermarketek, valamint drogériák is részt vesznek a folyamatban.

„Azt látjuk, hogy a német diszkontok újra többet költenek saját márkáikra, és egyes országokban, mint Olaszország és Spanyolország, egyre több diszkont nyílik. De a kiskereskedők általában is kihasználják termékeik márkanevének potenciálját ahhoz, hogy láncuk márkanevét is erősítsék.

A kérdésre, hogy a kereskedelmi márkák saját erejükből fejlődnek-e, vagy sikerüket inkább a klasszikus márkák gyengélkedésének köszönhetik, így válaszolt:

„A kereskedők mindenekelőtt a prémium szegmensre költöttek, tekintettel a jobb minőségre és a vevők hosszabb távú megnyerésére.

Kitért arra is, hogy a márkagyártóknak nemcsak innovatívnak és vevőorientáltnak kell lenniük, egyedülálló jellemzőket is fontos kínálniuk, amelyek indokolják áraikat. Termékeiknek a polcokon rendelkezésre is kell állniuk. Ha ezt nem tudják megoldani, akkor abból a kereskedelmi márkák profitálnak.

Sokan nézik az ár-érték arányokat

„Termékteszteknél és márkák ellenőrzésénél a PL-ek újra és újra jó értékeléseket kapnak minőség szempontjából és ár-érték viszonyt tekintve is. Emiatt nem erodálódik a fogyasztók bizalma a gyártók márkái iránt? – érkezett a következő kérdés. Erre a kérdésre a válasz azzal kezdődik, hogy „a saját márkák iránti nagyobb bizalomnak nem feltétlenül kell jelentenie azt is, hogy csökkenne a bizalom az ipar márkáival szemben. Itt az a szempont játszik lényeges szerepet, hogy PL-ek ár-érték aránya sok vásárlónak nem felel meg, és emiatt az elvárt minőséget gyártói márkáknál igyekeznek megtalálni.

„Azért is sikeresek a kereskedelmi márkák, mert vezető élelmiszer-kereskedelmi cégek okosan és gyorsan reagálnak a vásárlási és fogyasztási szokások új trendjeire?”

Igennel válaszol az IRI igazgatója, és ebből a szempontból kiemelkedően fontosként említi az egészséget, a vásárlás örömét és a fogyasztás okozta élvezet mellett a környezet fenntarthatóságát:

„Közben sűrűsödik a diszkontok hálózata, és az Amazon meg a Google egyre jobban beszállnak az FMCG-piacokra. Sőt, az Amazon sok kategóriában hajt egyes márkatermékeknél arra, hogy „csak az Amazonnál.” Néhány más kereskedelmi vállalatnál is tapasztaljuk ezt a jelenséget, amivel saját márkás termékek gyártói igyekeznek felvenni a versenyt.

Merész újdonságok

Felmerült a következő kérdés: „Egyik tanulmányában Ön megállapítja, hogy megjelennek merész újdonságok, amelyek nem utánoznak másokat. Ez alatt mit ért?”

Válasz: „Sok kereskedő intenzíven törekszik saját márkáinak kínálatát növelni, és szerepeltetni az eladáshelyeken. Például a Lidl gyorsan csatlakozik olyan kezdeményezésekhez, hogy »Burger frissen«. Vagy a Rewe hangsúlyozottan kínál ivásra vagy evésre kész termékeket.Mások pedig megjelennek olyan saját márkás termékkel, amiből nincs is gyártói márka.” //

Kapcsolódó cikkeink