GVH-elnök: Az Árfigyelő védi a családokat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 10. 25. 12:17

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Fogyasztóvédelmi Kutatócsoportjának szakmai konferenciáján tartott előadást a sérülékeny fogyasztói csoportokról. A nemzeti versenyhatóság elnöke gyakorlati példákon, az elmúlt időszakban lezárt ügyeken keresztül mutatta be a GVH fogyasztóvédelmi tevékenységét, kiemelten fókuszálva a gyermekek, családok, idősek és betegek védelmére. Az online Árfigyelőről azt mondta: a rendszer kiemelten védi a családokat.

Védik a családokat

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke előadása elején rávilágított:

 „a GVH hosszú ideje kiemelt figyelmet fordít a sérülékeny fogyasztók védelmére. Sérülékeny fogyasztók olyan honfitársaink, akik valamilyen okból kifolyólag jelentősebben ki vannak téve a befolyásolás veszélyeinek” – tette hozzá. Kifejtette: „Ilyen ok lehet például, ha egy azonosítható fogyasztói csoport tagjai kiemelten oda figyelnek egészségi állapotukra, és így könnyebben befolyásolhatóak olyan reklámokkal, melyek megtévesztő egészségügyi előnyöket kötnek egy termékhez. A GVH-nak természetesen a fogyasztóvédelmi tevékenysége folyamán különös figyelmet kell szentelnie ezen csoportok védelmére” 

– húzta alá Rigó Csaba Balázs.

A GVH elnöke előadásában az elmúlt időszakban lezárt versenyhatósági ügyekből merített gyakorlati példákon keresztül mutatta be a sérülékeny fogyasztói csoportok védelmének jelentőségét. Az Elf Bar ügy bemutatása során Rigó Csaba Balázs kiemelte:

a megtévesztő reklámgyakorlatok nemcsak félrevezetőek, hanem komoly, akár egészségkárosító hatásokkal is járhatnak, ezért nagyon fontos felhívni a figyelmet ezek veszélyeire.”

Előadásában Rigó Csaba Balázs kiemelte azt is, hogy a GVH fokozott figyelemmel védi az időseket és a betegeket a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoktól. A nemzeti versenyhatóság elnöke a nyár végén lezárt üdülési jogokkal kapcsolatos megtévesztési ügy kapcsán ismét felhívta a figyelmet ezen – elsősorban az idősek körében terjedő – csalások veszélyeire.

Előadása végén Rigó Csaba Balázs kitért az online Árfigyelőre pozitív hatásaira. Mint mondta: 

„az Árfigyelő az árak mérséklésén keresztül minden fogyasztónak segít, azonban kiemelten nagy védelmet és segítséget nyújt a családok számára. Az oldal használatával a fogyasztók időt és pénzt spórolhatnak, mely a családok esetében rendkívül fontos” 

– hívta fel a figyelmet a GVH elnöke.

Végezetül Rigó Csaba Balázs bemutatta a Családbarát Munkacsoport céljait és működését. Leszögezte, hogy a nemzeti versenyhatóság minden rendelkezésére álló eszköz segítségével védi a magyar fogyasztókat – különösen a sérülékeny csoportokat – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

Kapcsolódó cikkeink