Guruló vándorboltok Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 23. 12:06

Reneszánszukat élik Csehországban a vidéki vándorboltok: az egykor akadozó élelmiszer-ellátás által életre hívott guruló kereskedések ma már az egyedi, minőségi és különleges termékekre éhes vásárlók célpontjaivá váltak.

A vándorkereskedések teljesen bevett gyakorlatnak számítanak Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban is, ahol a helyi élelmiszer-termelők az eredeti ízek, a kézzel készített termékek, a hagyományos receptek és a vásárlókkal való személyes kapcsolat erejével veszik fel a versenyt a nagy áruházláncokkal – írta a Respekt című cseh hetilap.

Csehországban azonban egészen a közelmúltig a kommunista korszak „maradványaként” tekintettek a vándorboltokra, amelyek a második világháború után, a kommunista hatalom idején bukkantak fel Csehszlovákiában, a vidéki élelmiszer-ellátási problémák megoldásaként – magyarázta Martin Franc, a Masaryk Intézet és a Cseh Tudományos Akadémia archívumának munkatársa.

A vándorboltokat a határ menti falukban működő boltok eltűnése hívta életre és az 1950-es évekre gyakorlatilag behálózták az országot. Az 1970-es évek elején mintegy 700 guruló kereskedésben árultak élelmiszereket és alapvető termékeket. Az 1980-as években azonban már a legtöbb cseh családnak volt autója, így a vándorboltok ideje szép lassan a végéhez közeledett.

Ma azonban úgy tűnik, hogy örökségüket a helyi termelők, árusok és iparosok viszik tovább, akik saját termékeikkel megpakolt guruló boltjaikkal járják a falvakat. Az első ilyen üzletek már meg is kezdték a működésüket: magas minőségű, egyedi termékeket kínálva azoknak, akik hajlandók a bolti árnál magasabb összeget is kifizetni egy-egy különlegességért.

A saját pékséget vezető Rene Medikus az újonnan indult vándorboltmozgalom egyik úttörője. Négy éve járja termékeivel a cseh falvakat. A 45 éves pék szerint bár kezdetben nagy volt érdeklődés a falusiak részéről, manapság már különböző fortélyokhoz – például ingyenfánkhoz – kell folyamodnia ahhoz, hogy magához csalogassa a vásárlókat.

A napilap szerint a cseh vidéki területeken alacsonyabb az életszínvonal, mint nyugaton, és az emberek gyakran pénzhiánytól szenvednek, ezért nehéz megjósolni az új vándorboltmozgalom jövőjét. Annyi azonban biztos, hogy a kezdeményezés remek lehetőséget teremt a helyi kistermelők számára, hogy helyet biztosítsanak maguknak a cseh piacon. (Magyar Nemzet Online)

Kapcsolódó cikkeink