Greenpeace-tiltakozás a GMO-s tejtermékek ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 22. 00:00

A Nestlé és a Danone-csoporthoz tartozó Milupa GMO-összetevőket tartalmazó tejtermékei ellen tiltakoztak a hét végén Greenpeace-aktivisták Németország mintegy 39 városában.

A Greenpeace közleménye szerint kb. 100 német szupermarketben és drogériában felirattal láttak el gyermektápszereket: "Vigyázat! Környezeti veszély – ennek a terméknek az előállítása során a tehenek genetikailag módosított takarmányt kaptak".
A Greenpeace felszólította a Nestlét és a Milupát, hogy hagyjon fel a GMO-termékek előállításával. A két vállalat tájékoztatása szerint nem tervezik a változtatást, mivel a GMO-növények alkalmazása a tehenek takarmányozásában szokványosnak tekinthető.
Ugyanakkor a nemzetközi környezetvédelmi szervezet géntechnológiai szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy jelölés hiányosságai miatt a vásárlók sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy GMO-terméket vásárolnak. A szakértő utalt arra, hogy a GMO-takarmányok termesztése veszélyezteti a biológiai sokféleséget, növekszik a növényvédő szerek használata. A Greenpeace egy tájékoztató füzetet is kiadott, amelyben áttekintést ad az iskolatejekben és a bébi tápszerekben használt GMO-összetevőkről.
Németországban a bébitápszerek piacának 65 százalékát a Nestlé és a Milupa tartja kézben – írja az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink