Greenpeace Magyarország: GMO-kisokos tudatos vásárlóknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 16. 09:46

Európában az emberek több mint 70 százaléka utasítja el a génmódosított (GMO) összetevőket tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, ez az arány Magyarországon is hasonló – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse szerdán Budapesten azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a GMO-kisokos – Élelmiszer-kalauz tudatos vásárlóknak című kiadványt.

Az ismertető füzet egyebek mellett számba veszi, hogy a Magyarországon működő, mintegy 180 legfontosabb élelmiszergyártó és -forgalmazó cég közül melyek garantálják a GMO-mentes áruk előállítását és forgalmazását. A megkeresett vállalkozások 65 százaléka válaszolt a kérdésekre, a válaszadók 92 százaléka vállalta a GMO-mentesség biztosítását.

Rodics Katalin regionális kampányfelelős szerint azért fontos a GMO-mentes élelmiszerek fogyasztása, mert a génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek károsak lehetnek az emberi egészségre a legújabb független tudományos vizsgálatok szerint.

Hozzátette: ennek ellenére a GMO-üzletben érdekelt nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább igyekeznek nyomást gyakorolni a felhasználókra – a gazdálkodókra, élelmiszergyártókra, forgalmazókra, fogyasztókra -, hogy ne álljanak ellen a GMO-t tartalmazó élelmiszereknek.

Tömöri Balázs utalt arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön indítja el GMO-mentességet népszerűsítő roadshow-ját, amelynek keretében a gazdálkodókat kívánja tájékoztatni a GMO-val kapcsolatos tudnivalókról. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország GMO-mentessége széles politikai és társadalmi egyetértésen nyugszik.
A Greenpeace Magyarország kiadványához az érdeklődők a különböző civil szervezeteknél juthatnak hozzá, de megtalálhatják azt több termelői piacon és az interneten is.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink