GreenDependent: a magyar háztartások energiafogyasztása odafigyeléssel 7-10 százalékkal csökkenhet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 11. 03. 11:19

Az elmúlt kilenc évben az EnergiaKözösségek versenyében résztvevő háztartások átlagos energiamegtakarítása 7-10 százalék között mozgott, de az igazán elkötelezettek 15-30 százalékot is csökkenteni tudtak előző évi fogyasztásukhoz képest, mindezt a mindennapi tudatos energiahasználattal és nem beruházással érték el – közölte a versenyt szervező GreenDependent Intézet szerdán az MTI-vel.

 

Beruházás nélkül, tudatos energiahasználattal is csökkenthető az energiafelhasználás

Vadovics Edina, az intézet szakmai vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a GreenDependent egy több mint 10 éve működő nonprofit közhasznú szervezet, amelynek fő küldetése a fenntartható életmód terjesztése, hogy segítsen az egyéneknek, háztartásoknak, közösségeknek minél zöldebben élni.

Hozzátette, az EnergiaKözösségek program 2011-ben indult akkor még európai uniós projektként, 2013-óta azonban már az E.ON Hungária Csoport támogatásával valósul meg.

A program célja, hogy a háztartások, a családok megértsék milyen hatással van az életükre a klímaváltozás és ők mit tehetnek ezeknek a hatásoknak a mérséklése érdekében. Fontos tudni, hogy az EnergiaKözösségek versenyében résztvevőktől nem beruházásokat (például szigetelés, nyílászárók cseréjét) várnak el, hanem életmódjuk, saját szokásaik megváltoztatását. Példaként említette, hogy a fűtést 23-24 fok helyett 20-21 fokra állítsák, vagy, hogy 60 fokról 40 fokra csökkentsék a mosásnál a víz hőmérsékletét.

Vadovics Edina elmondta, az EnergiaKözösségek versenyében önkéntes koordinátorok szervezik meg családjukból, barátaikból, kollégáikból azokat az 5-7 háztartásból álló közösségeket, akik a megmérettetés ideje alatt, december 1-től, 2022 április végéig kreatív feladatok segítségével, tudatosággal, szokásaik megváltoztatásával energiafelhasználásuk csökkentésére törekszenek. A verseny alatt minden hónap elején a résztvevőknek le kell olvasniuk – víz, gáz, villany – mérőóráikat, hogy mérni tudják energiafelhasználásuk csökkenését az előző év azonos időszakához képest. A mérések eredményei és a versenyben kapott feladatok, kihívások teljesítése alapján értékelik a résztvevők munkáját és hirdetnek eredményt a számukra.

Vadovics Edina megjegyezte, a koordinátorok az ország minden részéből, így például Budapestről és a környékéről, Nyíregyházáról, Győrből és Pécsről is érkeztek. Eddig 25-en jelentkeztek, akiknek ugyan a képzését a GreenDependent Intézet már elkezdte, de továbbra is várják az érdeklődők regisztrációját, a  a www.energiakozossegek.hu oldalon.

Az EnergiaKözösségek program az Európai Fenntartható Energia Díj (EUSEW Award) átadóján elnyerte a „Bevonás-Szerepvállalás” kategória díját, ebben a kategóriában azt a tevékenységet jutalmazták, amelyik a leghatékonyabban alakítja a fogyasztók energiahasználati szokásait – olvasható az intézet közleményében. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink