Green Pledge projekt
: Vállalást tett a reklámipar a környezetvédelem és fenntarthatóság reklámokban és a reklámkészítés során történő jobb érvényesítése érdekében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 06. 07. 10:34

A Green Pledge vállalás életre hívói – Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT), a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) és a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) – elkötelezettek az iránt, hogy a reklámkészítés folyamata során kiemelt figyelmet fordítsanak a környezetvédelemre, a környezet megfelelő ábrázolására, magatartási formákra és a green-washing (megtévesztő zöld állítások) elkerülésére, hogy hozzájárulnak a pozitív környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos társadalmi szemléletváltozáshoz.

A fenntarthatóság a cél

A három szakmai reklámszakmai szervezet fontos és előremutató felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a jövőben a hazai reklámipar még nagyobb figyelmet szenteljen a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokra a reklámok készítése során. A vállalás túlmutat a Magyar Reklámetikai Kódexen – amely a reklámok tartalmi kérdéseire vonatkozik, és amely szintén kiemelten foglalkozik a környezetvédelem kérdésével –, mert a reklámok tervezési, gyártási és közzétételi szempontjaira is kiterjed. A szakmai szervezetek csatlakozásra hívják a reklámkészítésben résztvevő cégeket, a reklámozókat, az ügynökségeket és a közzétevő médiát. A csatlakozó vállalatok a Green Pledge használatára abban az esetben lesznek jogosultak, ha legjobb gyakorlatuk bemutatásával bizonyítják a Green Pledge elveinek megvalósulását, melyet a három szakmai szervezet képviselőiből álló szakmai zsűri bírál el. 

A jövő nemzedék számára kulcsfontosságú a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdésköre. Egy felelős társadalom minden szereplője részére a kihívás mellett egyben felelősség is, hogy tegyen az élhető jövőnk érdekében. Nagy öröm számomra, hogy a fogyasztói magatartást befolyásolni képes reklámipar felelősen, előre mutatóan gondolkozik, a Green Pledge keretében pedig konkrét vállalásokat fogalmaz meg és csatlakozási felhívást tesz közzé a szakmai szereplők számára – fogalmazott Prof. dr. Bándi Gyula az esemény díszvendége, zöld ombudsman, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

Ma már a környezetvédelem és fenntarthatóság kiemelt fontosságú egy vállalat működési startégiájában. A zöld szemlélet már az alapanyagok beszerzése, az energiafelhasználás, a gyártási folyamat mellett a termékek, szolgáltatások marketing aktivitásában is rendkívül fontos szereppel bír. Az MMSZ-nél hiszünk a jó gyakorlat erejében, ezért készítettük el az MMSZ Zöld Tagozata közreműködésével és a két társszakmai szervezettel közösen a Green Pledge vállalást és invitáljuk csatlakozásra tagjainkat, hiszen rendkívül fontosnak tartjuk, hogy minél több hirdető éljen a zöld vállalás lehetőségével. Meggyőződésem, hogy a Green Pledge vállalás szempontjait betartva felelős és előremutató projektek születnek majd, amelyek jó példaként történő megosztása inspiráló lehet minden reklámipari szereplő számára. – emelte ki Hinora Ferenc az MMSZ elnöke.

A piac vezető ügynökségei már jelenleg is figyelembe veszik a környezetvédelemi és a fenntarthatósági szempontokat a reklámok tervezése és kivitelezése során, ám biztos vagyok abban, hogy a Green Pledge mögötti összefogás a megbízókkal, valamint a filmgyártók bevonása további ösztönzést ad a MAKSZ tagjai számára a témában felelős, előrelátó gondolkodáshoz. – hangsúlyozta Blaskó Nikolett a MAKSZ elnöke. 

A környezetvédelem és fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése fontos a reklám tartalmában és annak elkészítése során is.  A Green Pledge egy vállalás, de egyben segítő iránymutatás is reklámipar valamennyi szereplője számára. Büszke vagyok arra, hogy a reklámipar szakmai szervezeteinek összefogásával elkészült vállalás létrehozásában az ÖRT, mint a felelős kommunikációban aktív szerepet játszó szervezet komoly részt vállalt. A Green Pledge egyben segítséget és útmutatást is ad a reklámszakma szereplői számára. – fogalmazott dr. Molnár Kálmán az ÖRT elnöke.

Kapcsolódó cikkeink