GOSZ: kamattámogatásos hitel tarthatja csak itthon a búzát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 08. 13:20

Kamattámogatásos hiteleket szorgalmaz a malmok és az állattenyésztők számára a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), hogy az idén megtermett búza belföldön maradhasson – nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Vancsura József, az érdekképviselet elnöke.

A hazai felhasználók és feldolgozók tőkehiányos helyzet miatt ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a jó minőségű termény jelentős részét a kereskedők az exportpiacokon értékesítik. A búzafelvásárlási árak az elmúlt egy hétben 20 százalékkal csökkentek az aratás előtti, 50 ezer forinton felüli tonnánkénti árvárakozásokhoz képest, de a GOSZ szerint a következő hetekben újra 50 ezer forint körül árszinten stabilizálódhatnak. Az utóbbi hetek kedvező időjárása nyomán a szövetség 4 millió tonnára növelte 3-3,5 millió tonna közötti, korábbi termésbecslését. Az átlagos búzatermelők – állapította meg az elnök – az idén 5 százalékos nyereséget realizálhatnak, ha terményeiket legalább 50 ezer forintos áron tudják eladni. Bár az aratás néhány megyében már a napokban megkezdődött, a búzabetakarítási dömping csak e hétvégén indul.

Mintegy 20 százalékkal, tonnánként 45 ezer forintra estek az elmúlt egy hétben a búzafelvásárlási árak a betakarítás előtt kalkulált, 50 ezer forint feletti árszintről – mondta Vancsura József. A csökkenést a világpiaci hatások és a hazai kereskedői árvárakozások váltották ki, de a GOSZ szerint a következő hetekben a búzaárak ismét 50 ezer forint körül stabilizálódhatnak. A szövetség az elmúlt időszak kedvező időjárása nyomán a korábbi 3-3,5 millióról 4 millió tonnára növelte termésprognózisát. Ez 4 tonna feletti átlaghozamoknak felelhet meg a 950 ezer hektáros betakarítható területen. A szélsőséges időjárási körülményekkel nem sújtott termelők az idén 5 százalékos nyereségre számíthatnak, ha búzájukat legalább 50 ezer forintos tonnánkénti áron értékesíthetik – tette hozzá az elnök.


Egyelőre ugyanakkor kérdéses, hogy a legnagyobb hazai felhasználók az idei búzából mennyit vásárolhatnak fel. A malomipari és az állattenyésztő vállalkozások ugyanis egyaránt forgóeszköz-ellátottsági gondokkal küzdenek. Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közreműködésével – korábban már életbe léptette kedvezményes hitelkonstrukciókat, a GOSZ szerint a gabonafelvásárláshoz további kamattámogatásos hitelekre lenne szükség. A szervezet – közölte Vancsura József – az újabb intézkedéseket már kezdeményezte is a VM-nél. Az elnök szerint az exportpiacok is fontosak, de a hazai felhasználók helyzetbe hozásához azért lenne szükség, hogy az itthon megtermett búza jelentős része belföldön maradjon. Ma ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a jó minőségű termény jelentős részét a kereskedők az exportpiacokon értékesítik, mivel a magyar búza iránt továbbra is jelentős a nemzetközi kereslet – írja az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink