Görögország szamócaexportja rekordszámokat ér el az idei szezonban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 08. 10:27

Az idei szezon aggódtak a görög szamócatermelők a gyengébb palántaminőség miatt, azonban azóta rekordszámokat ér el az ország szamócaexportja. A hagyományosan október végén kezdődő kiültetéseknél komoly problémákat okozott, hogy egyes régiókban akár 50%-os arányban is újra kellett telepíteni a palántákat. Ennek ellenére sikerült zökkenőmentesen megoldani a helyzetet, és a szezon a normális mederben kezdődhetett meg.

A görög exportőrök számára kedvező fordulatot hozott a spanyol szezon későbbre tolódása is, így március végéig a tavalyi rekordot is túlszárnyalva történelmi csúcsokat ért el a kivitel. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt években Spanyolországban tapasztalt aszályhelyzet miatt több nagy felvásárló, köztük Németország is, növelte a görög áru beszerzését a megbízhatóbb minőség és szállítás miatt.

Az utóbbi években dinamikusan bővült Görögország szamócaültetvényeinek területe, 1500-ról 2300 hektárra. Az éves termés volumene 75 ezerről 100 ezer tonnára ugrott, amelyből mintegy háromnegyed, 75 ezer tonna kerül exportra. Magyarországra a görög szamóca március végén és áprilisban érkezik nagy mennyiségben, de a görög szezonnak májusban az ottani forróság miatt vége szakad.

A fenti adatok alapján könnyen lehet, hogy a görög szamóca lesz az idei európai szezon nyertese, amely jó hír lehet mind a termelők, mind a fogyasztók számára.

Kapcsolódó cikkeink