Gondolta volna? Csökkenti az élelmiszerpazarlást, ha nincs minőségmegőrzési dátum a csomagoláson!
A minőségmegőrzési idő az élelmiszer minőségére utal, és azt sugallja, hogy mikor lesz optimális a termék íze és állaga. De nem kell címkére hagyatkozni, ha a saját érzékszerveinkkel eldönthetjük, hogy egy termék még ehető-e.

Ha kevesebb élelmiszer kerül a kukába, nemcsak az élelmiszerpazarlás, de az éghajlatváltozás ellen is felléphetünk. (Fotó: Pixabay)
A Waitrose lett a legújabb brit szupermarket, amely megszabadult a „minőségét megőrzi” dátumoktól az élelmiszerpazarlás kezelése érdekében. Szeptembertől közel 500 friss termékről, köztük burgonyáról és almáról tűnnek el ezek a jelölések. Azonban nem a Waitrose az egyetlen brit kiskereskedő, amelyik fokozatosan megszünteti ezen információk feltüntetését. A múlt hónapban az M&S bejelentette, hogy 300 gyümölcs- és zöldségtermékről távolítja el a minőségmegőrzési időpontokat.
A lakosság a legnagyobb élelmiszerpazarló az Egyesült Királyságban
Az Egyesült Királyságban az élelmiszer-pazarlás mintegy 70 százaléka az otthonokban történik a Wrap (Hulladék- és erőforrás-cselekvési program) éghajlat-politikai nem kormányzati szervezet szerint. Hasonló a helyzet az EU-ban, ahol évente 88 millió tonna élelmiszert tokoznak. Marija Rompani, a Waitrose-t tulajdonló John Lewis Partnerség fenntarthatósági és etikai igazgatója szerint azáltal, hogy termékekről eltávolítják a legjobb előtti dátumokat, azt szeretnék elérni, hogy a vásárlók saját maguk ítéljék meg, hogy egy-egy termék fogyasztható-e. Ez megnöveli annak esélyét, hogy kevesebb termék válik hulladékká.
Hogyan segít az élelmiszerpazarlás csökkentésében a minőségmegőrzési idő dátumának eltávolítása?
Először is, elengedhetetlen, hogy megértsük a különbséget a minőségmegőrzési és a szavatossági idő között. Az utóbbi azt jelzi, hogy a romlandó ételeket már nem lehet biztonságosan főzni és fogyasztani, és ennek figyelmen kívül hagyása ételmérgezéshez vezethet. A minőségmegőrzési idő viszont az élelmiszer minőségére utal, és azt sugallja, hogy mikor lesz optimális a termék íze és állaga. – A gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozó minőségmegőrzési dátumok szükségtelenek és jelentős mértékben hozzájárulnak az élelmiszerpazarláshoz, mert megakadályozzák az embereket abban, hogy maguk döntsék el, hogy az adott élelmiszerek még fogyaszthatók-e. Becsléseink szerint a friss gyümölcsök és zöldségek esetében a minőségmegőrzési dátum eltávolítása 7 millió bevásárlókosárnyi élelmiszernek megfelelő összeg megtakarítását eredményezi. – mondta Catherine David, a Wrap együttműködési és változási igazgatója.
Mi az EU álláspontja a minőségmegőrzési dátumok használatáról?
Becslések szerint az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladék 10%-a a minőségmegőrzési dátumjelöléshez kapcsolódik, ezért az Európai Bizottság felül fogja vizsgálni erre vonatkozó szabályait. A hatásvizsgálat és a fogyasztói kutatások eredményeit követően 2022 végére várható a címkék változásának aktualizálása – a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia keretében.
Kapcsolódó cikkeink
Elárasztanak a zacskók: 22 milliárd műanyag csomagolás jöhet divatból 2030-ig
Az online rendelt ruhák ára nemcsak a pénztárcánkat, hanem a…
Tovább olvasom >Félig teli az elmúlt 15 hónap pohara
A Trade Marketing Klub egyik legnépszerűbb online eseménye a „Piackutatóktól…
Tovább olvasom >Makó új ipari korszakba lép – indul a kínai alumíniumdobozgyár
Történelmi léptékű beruházás zajlik Makón: a kínai CPMC vállalat hazai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Vezetőváltás a Henkel magyarországi Consumer Brands üzletága élén
2025 április elsejétől Maurizio Salvaggio a Henkel Magyarország Consumer Brands…
Tovább olvasom >Még mindig lehet spórolni, de nem minden árrésstopos terméken
Bár a magyarországi árrésstopok hatása kezd érezhetővé válni a hazai…
Tovább olvasom >A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >