Gömböc Sanghajban

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 22. 00:02

Március 15-re kell átadásra késznek lennie a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának, a próbaüzem április 1-jén indul. Az ezer négyzetméteres magyar stand sztárja egy monumentális méretű Gömböc lesz.

Az expón háromféle pavilon található, egyedileg épített, önálló-bérelt és a közös, amelyben több állam mutatkozik majd be. Magyarország ezer négyzetméteres – mintegy hétszáz négyzetméter kiállítási területű – bérelt pavilonnal rendelkezik – tájékoztatott Pekingből dr. Huszty András, a világkiállítás magyar szekciójának főbiztosa.
A kivitelezés jogát megnyert magyar pályázó által "felöltöztetett" pavilon központi szereplője a tudományos világszenzáció, a 3 méter hosszú és 2 méter széles krómacélból készülő Gömböc lesz, a harmóniára és a nyugalomra való törekvés és az egyensúly szimbólumaként. A magyar pavilont a külső és belső kialakításra kiírt tervpályázat második helyezettje – első díjat nem osztottak ki -, Lévai Tamás tervezheti meg. A magyar kiállítás helyszínén többfunkciós helyeket alakítanak ki, a mennyezetről egy látványos "hangot adó és fényt kibocsátó" függő, mozgó gerendastruktúra bontakozik majd ki.
A főbiztos a magyar jelenlét költségvetéséről elmondta: 2006-ban a kormány úgy döntött, hogy 3,29 milliárd forintot fordíthatnak a világkiállításra, de a jelenlegi kalkuláció szerint 300 millió forintos megtakarítással lehet számolni. Az időközben bekövetkezett árfolyamváltozások miatt a 70 millió forintos bérleti díj ma azonban már 100 millió körül van – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink