GMO-szennyezés: jelentős bírság a vétkeseknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 26. 14:45

Jelentős bírságra – 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedő büntetésre – számíthatnak mindazok, akik Magyarországra génmódosított (GMO) vagy génszennyezett vetőmagot hoznak be illetve ilyen vetőmagot vetnek el. Mindez kedden Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón hangzott el.

A szigorú büntetés része annak az új, a kormány által elfogadott szabályozásnak, amelynek révén biztosítani kívánják a továbbiakban is Magyarország GMO-mentességét. Mint azt Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón aláhúzta: Magyarország nemzetstratégiai érdeke továbbra is a GMO-mentesség fenntartása.

Éppen ezért a kormány hétfőn úgy határozott, hogy a génszennyezett vetőmagok használatában érintett gazdálkodókat kártalanítja, és a szennyezésben felelősökkel szemben maga lép fel jogi úton. Hozzátette: e területen átfogó új szabályozás várható, amelyet előreláthatólag ez év őszén vitathat meg az Országgyűlés.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára a tájékoztatón arról beszélt, hogy a génszennyezés mintegy 5.000 hektárt érint pillanatnyilag hazánkban. A génszennyezett növényeket pedig mintegy 1.400 hektáron semmisítették meg a gazdálkodók.

A szakembereknek még mintegy 80 mintát kell megvizsgálniuk, amellyel várhatóan a jövő hét elejére készülnek le. A vizsgálatok hatékonysága érdekében megkétszerezték a laboratóriumi kapacitást. A magyar laboratóriumok akkreditáltak, így eredményeik hitelesek. Eddig összesen 15 pozitív mintát találtak az ellenőrök. Fajtatulajdonosként a jelenlegi génszennyezési ügyben a Pioneer és a Monsanto cég érintett.

A helyettes államtitkár hozzátette: a kárfelmérés még folyik, ezért a kártalanítási összeg nagyságáról még nem lehet pontos tájékoztatást adni. Közölte: a kártalanítást a kárt szenvedett gazdálkodók várhatóan még az idén megkapják.

Kapcsolódó cikkeink