A globális felmelegedésre adható egyik borászati válasz az ezerjó

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 08. 06. 10:09

Az ezerjó fajta nagyszerűen tűri a meleget, megfelelő gondoskodással és szakszerű eljárással pedig kiváló testes fehérbor születhet belőle. Ez is kiderült a Frittmann Borászat exkluzív kóstolóján, ahol a szakértők legnagyobb megdöbbenésére minőségi pezsgőt, elegáns vörösbort és késői szüretelésű, természetes édes bort is lehetett kóstolni a Kunsági Borvidékről.

„A Kunsági Borvidéket inkább a friss, ropogós fehérborokról ismerik, ezért legnemesebb tételeink gyakran Nyugat-Európában kerülnek a borszeretők asztalára” – mondja Frittmann János a korábban az Év Bortermelője és az Év Pincészete-díjjal is elismert soltvadkerti borász. A dicsekvéssel is felérő panasz azonban jelzi, hogy az Alföldet Magyarországon sokan még mindig homogén Irsai Olivér és cserszegi fűszeres termőhelyként tartják számon. A kóstolón egy 10 éves ezerjót is megkóstolt a szakma, ami gyönyörűen érett jegyeket mutatott, és bebizonyította: a jó savszerkezetű fajta hosszú palackérlelésre is alkalmas. Ennek egyik oka az, hogy az ezerjó kiválóan tűri a meleget, így a globális felmelegedés nyertesei lehetnek az ilyen szőlőt telepítő borászok.

Talán kevesen tudják, hogy autentikus innovációért sem kell a szomszédba menniük
Nem lenne teljes a borászati portfólió, ha nem volna természetes édes bor a palettán. De van. A cserszegi fűszeresből és az ezerjóból szinte minden évben sikerül mézédes, tokaji aszúk beltartalmi értékével vetekedő desszertbort készíteni. A savtartalma miatt kellemesen vibráló édes bort bármilyen desszert mellé bátran fel lehet szolgálni.

Kapcsolódó cikkeink