GlobalData: visszafogta az infláció az alkoholra fordított globális költést a harmadik negyedévben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 10. 13. 09:34

Az élelmiszervásárlást visszafogó fogyasztók több mint 50%-a azt állítja, hogy az elmúlt három hónapban teljesen felhagyott az alkoholvásárlással.

A GlobalData világszerte több mint 21 000 ember megkérdezésével készült felmérése szerint az elmúlt három hónapban az élelmiszer-kiadásaikat visszafogók több mint fele teljesen felhagyott az alkoholvásárlással.

Az elemzés szerint az összes megkérdezett 28%-a – 5951 fő – nyilatkozott úgy, hogy a három hónappal ezelőttihez képest megtakarítási céllal csökkentette élelmiszer-kiadásait.

Azok közül, akik alkoholt vásároltak és csökkentették az általános kiadásaikat, 58% – 856 ember – saját bevallása szerint egyáltalán nem vásárolt alkoholtartalmú italokat otthoni fogyasztásra, mert azokat túl drágának találta.

További 33%-uk „lefelé váltott”: vagy saját márkás termékeket és olcsóbb márkákat részesített előnyben, vagy a szokásos márkák kínálatán belül csökkentette a vásárol mennyiséget, esetleg olcsóbb szupermarketben intézte a beszerzést.

Mindössze 9% ragaszkodott a korábban vásárolt márkáknál, és csökkentette a mennyiséget vagy a vásárlás rendszerességét.Az alkoholmentes italok esetében mindeközben kevesebben fogták vissza a költéseket teljes egészében, de többen mérsékelték a vásárlást.

Az alkoholmentes italok esetében mindeközben kevesebben vágták vissza a költéseket teljes egészében, de többen visszafogták a vásárlást.

Az elmúlt három hónapban az élelmiszer-kiadásaikat csökkentők csaknem fele (46%) – 856 fő –mondta azt, hogy vagy olcsóbb márkára, akár ugyanazon márkán belül, de valamiképpen lefelé váltott.

A válaszadók közel egyötöde (19%) nyilatkozott úgy, hogy teljesen felhagyott az üdítőitalok vásárlásával.

Just Drinks

Kapcsolódó cikkeink