Global Chefs Challenge: a magyar szakács és cukrász csapat is kijutott a világdöntőre
A Magyarországot képviselő felnőtt szakács és cukrász csapat is továbbjutott a World Association of Chefs’ Societies (WACS) versenyének malajziai világdöntőjébe a hétvégi prágai selejtezőn nyújtott teljesítménye alapján – közölte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség hétfőn az MTI-vel.
A nemzetközi versenysorozat október 6. és 8. között Prágában megrendezett európai selejtezőjén a Global Chefs Challenge versenyen Adamek Balázs és commis-ja (segédje), Murányi Mercédesz első helyezést ért el, a Global Pastry Chefs Challenge cukrászversenyen Maczák Anna és Marosi Mónika ugyancsak a dobogó tetején állhatott. Ezzel a felnőtt szakács és a cukrász csapat is továbbjutott a 2018-as világdöntőbe.
A junior szakácsoknak meghirdetett Global Young Chefs Challenge versenyen Hack Barnabás és commis-ja, Lendvai Ivett bronzérmes lett a közép-európai régióban, Európában pedig összesítve a 6. helyet szerezték meg.
A 105 tagországot és csaknem 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert összefogó WACS 2007-ben azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenysorozatot, hogy lehetőséget teremtsen egy közös, élő, melegkonyhás versenyre, ahol a világ minden tájáról érkező séfek mérhetik össze tudásukat.
A cukrászoknak kötelezően egy 1000 és 1200 gramm közötti csokoládétortát és 6 főre egy olyan tányérdesszertet kell elkészíteniük, amelynek minimum két komponenst kell tartalmaznia. A két komponens közül az egyiknek sültnek kell lennie, valamint tartalmaznia kell gyümölcsöt, szószt és dekorációt.
A szakácsok esetében a versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat. Minden versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésére, hogy elkészítse háromfogásos menüjét 6 fő részére. Idén a kötelező alapanyag a tengeri sügér, a fésűkagyló, a libamáj és a borjú karaj volt.
A prágai versenyből mindhárom kategóriából három – egy észak-, egy közép- és egy dél-európai – versenyző juthatott tovább a malajziai világdöntőre, amelyet a WACS világkongresszusa keretében tartanak jövő júliusban.
A versenyre való felkészülést és részvételt a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatta. A versenyzőket a háttérből támogatta egy magyar stand, ahol több tízezer látogató ismerkedett a magyar termékekkel, szatmári pálinkákkal, mátrai borokkal és hungarikumokkal – írták a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Fiatal szakácsok versenye
A 2024–25-ös S. Pellegrino Young Chef Academy versenyre 30 év alatti…
Tovább olvasom >Magyar siker a 2024-es Kulináris Olimpián Stuttgartban
Az 1900-as évektől négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban …
Tovább olvasom >Fiatal séfek világversenye
Egy szingapúri fiatal séf kapta a közönségdíjat a S.Pellegrino Young…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >