GKI vezérigazgató: az árstop nem volt jó ötlet
Nagy az egyetértés a szakértők között abban, hogy az ársapka és az infláció emelkedése között egyenes arányosság van.
„Az árstopok nem tudják megfékezni az áremelkedést, sőt, hosszú távon nagyobb inflációt eredményeznek”
– hívta fel a figyelmet Bod Péter Ákos közgazdász, aki szerint az uniós átlaghoz képes kétszer olyan gyorsan nőnek az árak Magyarországon.
„Ha adott termék ára rögzítésre kerül, akkor az a statisztikában annak a terméknek a súlyával egy nulla szorzót kap, tehát ténylegesen és fizikailag mérsékelné az árindexet, ha a kereskedők nem hárítanak ezt át más termékek árába, mint ahogy eddig is ez történt”
– mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója az ATV-nek adott interjújában.
A legtöbb országban az inflációt ráengedték a gazdaságra úgy, hogy közben a gazdasági szereplők támogatást kaptak – írja az ATV. Olaszországban és Franciaországban is meghosszabbították például az üzemanyagadók csökkentését, az olaszoknál a kenyér és a tészta áfamentes lett, több uniós államban pedig egyszeri szociális támogatással segítették a lakosságot.
Kapcsolódó cikkeink
3,7%-kal emelkedtek az árak novemberben
Az októberi 3,2%-os év/év alapú áremelkedést követően novemberben 3,7%-kal nőttek átlagosan…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a kormány alacsony szinten tartja az inflációt, a hangsúlyt a termelékenység növelésére kell helyezni
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján az infláció novemberben…
Tovább olvasom >Az élelmiszerárak emelkedése a szeptemberi 3,7 százalékról 3,9 százalékra gyorsult októberben az OECD-ben
Gyorsult az infláció a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >