GKI: Recessziós jelek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 02. 09:28

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a következő év kilátásai kedvezőtlenek, újabb, bár a két évvel ezelőttinél sokkal kevésbé mély recesszió várható. Az infláció gyorsul, az államháztartás hiánya a tervezettnél nagyobb, de feltehetőleg 3% alatti lesz. A külső egyensúly tovább javul, de ez a belső kereslet csökkenésének tükörképe. Az államadósság GDP arányos rátája valószínűleg nem csökken.

A friss gazdasági adatok a növekedés lassulásáról, számos ágazatban folytatódó visszaesésről tanúskodnak. Az ipari termelés dinamikája az év során folyamatosan mérséklődik, az augusztusi szint 1,3%-kal kisebb volt a júliusinál. Az ipari export majdnem felét a feldolgozóipar két alága adja. Augusztusban a járműgyártás kivitele jelentősen, 20%-kal tovább bővült, ezzel szemben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele már ötödik hónapja érezhetően csökken. Az ipar hazai eladásai 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem emelkedtek. 2012-ben az ipari export az autóipari beruházások fokozatos belépésének hatására tovább nő, a belföldi értékesítés viszont tovább csökken. Összességében 2011-ben és 2012-ben is 5% körüli ipari növekedés várható.

Az építőipari visszaesés már öt éve tart, s várhatóan jövőre is folytatódik. Ezt a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítés jelentős csökkenése okozza. Augusztus végén a megkötött szerződések volumene több mint egyharmaddal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A kiskereskedelmi forgalom az első nyolc hónapban csak megközelíteni tudta az egy évvel azelőttit, s ebben az év hátralevő időszakában – a magas hiteltörlesztési terhek illetve az egyösszegű végtörlesztés miatt – aligha lesz változás. Jövőre pedig az szja-változások, különösen az adójóváírás kivezetése miatt mintegy 1,5-2%kal csökkenő reálkeresetek miatt további, kb. 3%-os forgalom-visszaesés várható. Jellemző, hogy idén eddig a modern, internetes kereskedelem mellett a viszonylag olcsó luxust jelentő illatszer-, és az olcsósága miatt terjedő használtcikk-kereskedelem forgalma volt említésre méltó. A mezőgazdasági termelés idén a jó időjárás hatására mintegy 20%-kal emelkedett. Lényegében ennek lesz köszönhető, hogy a GDP növekedése 2010-hez képest nem lassul.

A foglalkoztatás idén valamelyest emelkedik, azonban a GKI felmérése szerint a cégek foglalkoztatási hajlandósága hónapok óta romlik. 2012-ben létszám-csökkenés valószínű a költségvetési szektorban várható átszervezések, az üzleti szektor piacvesztése és növekvő bérköltségei következtében. A helyzeten csak statisztikailag javíthat a részmunkaidős, segélyt helyettesítő közfoglalkoztatás kiterjesztése.

Az infláció 2009-2012 folyamán a 4-5%-os sávban ingadozik. Idén 3,8%, jövőre – az adóemelések és a gyengülő forint hatására, a csökkenő vásárlóerő ellenére – ennél magasabb, 4,8% körüli éves átlagos áremelkedés várható. A 2012-re tervezett 2,5%-os államháztartási hiány elérése valószínűtlen. Egyrészt recessziós viszonyok között a gazdaság adóviselő képessége – az újabb és újabb adónemek ellenére – romlik. Másrész a Széll Kálmán Tervben előirányzott rendszerszerű kiadáscsökkentés nagy része feledésbe menni látszik. Ugyanakkor a kormányra nagy nemzetközi politikai és pénzpiaci nyomás nehezedik, hogy 3% fölé semmiképpen se emelkedjen a deficit. Ezért 2,9% körüli 2012. évi hiány valószínű, aminek eléréshez azonban még sok idei és jövő évi lépésre lesz szükség. A múlt heti EU-csúcs döntéseit a nemzetközi piac megnyugvással fogadta. Ez lehet, hogy csak időleges, de Magyarországon átmenetileg sem érvényesült, s folytatódott a forint elmúlt hónapokban tapasztalható gyengülése. A kockázati felárak emelkedése, a magyar állampapírok iránt aggasztóan lecsökkent kereslet, a magyar gazdaság hitelképességének egyre valószínűbb leminősítése következtében a piaci kamatok emelkednek, s az MNB az alapkamat emelésére kényszerülhet.

Kapcsolódó cikkeink