GKI: júniusban alig változtak a gazdasági várakozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 23. 11:40

Másfél éves, látványos emelkedés után áprilisban érte el tizenöt éves csúcspontját a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások a májusi romlás után júniusban minimálisan javultak, a fogyasztói bizalmi index csökkenése viszont ebben a hónapban is folytatódott.

bolt-polc

Az üzleti szférán belül júniusban a kereskedelmi és főleg az ipari várakozások romlottak, az építőipari és különösen a szolgáltató cégek viszont optimistábbak lettek. Az ipari bizalmi index júniusban két hónapos csökkenés után az év eleji – egyébként még viszonylag magas – szintre csúszott. Romlott az elmúlt és a következő időszak termelésének, a rendelésállománynak – ezen belül az exportrendeléseknek – a megítélése, a készleteket pedig kissé növekvőnek érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index júniusban visszaemelkedett az áprilisi szintre. Egyaránt javult az előző három hónap termelési színvonaláról és a rendelésállományról alkotott vélemény. A kereskedelemben a készleteket enyhén csökkenőnek érezték, az eladási pozíció megítélése azonban kissé, a várható rendeléseké erőteljesen romlott. A szolgáltató cégek derűlátása meghaladta eddigi idei csúcsát. Legnagyobb mértékben a várható forgalom megítélése lett kedvezőbb, de számottevően javult az általános üzletmeneté is.

A foglalkoztatási szándék az iparban nem változott, az építőiparban és főleg a szolgáltató cégek körében erősödött, a kereskedelemben viszont jelentősen romlott. A létszám bővítését tervezők aránya a kereskedelem kivételével minden ágazatban meghaladta a leépítésre számítókét. Erősödött viszont a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az árcsökkenést várók aránya júniusban a „szokásos” építőiparon kívül az iparban is meghaladta az emelést valószínűsítőkét. A kereskedelmi cégek áremelési törekvése nem változott, a szolgáltatóké viszont erősödött. Jelentősen mérséklődött a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és főleg a szolgáltató szektorban javult, az építőiparban nem változott, a kereskedelemben és a fogyasztók körében viszont romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisi csúcspontjához képest a májusi csökkenést követően júniusban is kis mértékben tovább mérséklődött. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak ítélte, mint májusban, miközben a következő egy évben várható megtakarítási képességének megítélése jelentősen javult. Ugyancsak kedvező irányban változott a lakosság véleménye a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről.

Kapcsolódó cikkeink