GKI: január óta romlanak az üzleti várakozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 27. 11:30

Május után lényegében júniusban is stagnált a GKI konjunktúraindexe.A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júniusban az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak májushoz képest, a változás azonban, különösen a fogyasztók esetében, hibahatáron belüli.

polc2

Az üzleti várakozások az év eleje óta szinte folyamatosan romlanak. Ezen belül júniusban az ipari és építőipari bizalmi index kissé emelkedett, a kereskedelmi és a főleg a szolgáltatási viszont csökkent. Az ipari bizalmi index megközelítette idei januári csúcspontját. Különösen a rendelésállomány megítélése javult jelentősen, de a termelési színvonal és a kilátások megítélése is kedvezőbb lett. Májusi mélypontjukhoz képest az építőipari várakozások is javultak. Ezen belül a magasépítő cégek kilátásai a májusi kisiklás után visszatértek az előző hónapok viszonylag kedvező szintjére, a mélyépítőké viszont tovább romlottak. Júniusban az építőipari cégek körében az előző háromhavi termelés megítélése kissé a korábbinál is rosszabb lett, a rendelésállományé viszont némileg javult. A kereskedelmi bizalmi index hibahatáron belül mérséklődött, de így is igen optimista hangulatot tükröz. Érdemben csökkent viszont a szolgáltató cégek derűlátása, ahol az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése is kedvezőtlenebb lett, miközben a jelenlegi forgalmi szinté stagnált.

A foglalkoztatási szándék júniusban a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban erősödött kissé, s az építőipar kivételével ez meglehetősen magas szintű. A kereskedelemben május után júniusban is mindenkori csúcspontjára került a foglalkoztatási hajlandóság. Ezzel szemben erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az árvárakozások minden ágazatban – talán csak a lakásépítő cégek kivételével – visszafogottak, de a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött. A magyar gazdaság perspektívájának megítélése júniusban minden ágazatban és a fogyasztók körében is romlott, méghozzá a lakosság és az amúgyis pesszimista építőipar kivételével minden ágazatban látványosan.
A GKI fogyasztói bizalmi index az április-májusi növekedést követően júniusban minimálisan csökkent. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét az előző hónaphoz képest változatlannak, várható megtakarítási képességét viszont rosszabbnak ítélte, mint májusban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét erősen romlónak, míg a következő egy évre vonatkozót javulónak érzékelte.

Kapcsolódó cikkeink