Idén 1,5 százalékkal csökken, jövőre ugyanennyivel nő a GDP

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 28. 12:30

Idén 1,5 százalékkal csökken a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint, amely úgy véli, hogy 2013-ban már ugyanennyivel nőhet a gazdaság teljesítménye. A GKI emelte inflációs előrejelzését: a korábban várt 5 helyett 5,3 százalékos inflációval számol 2012-ben.

Vértes András, a GKI elnöke szerdán a társaság legfrissebb előrejelzését bemutató sajtótájékoztatón elmondta: decemberi előrejelzésükhöz képest nem változtattak GDP-prognózisukon, a magyar gazdaság továbbra is lemarad a régióhoz, és saját lehetőségeihez képest. A GKI előrejelzése szerint az ipari termelés 4,5 százalékkal nő, de a gazdaság többi területén különböző mértékű visszaesés várható.

Vértes András kifejtette: egyértelműen csökken a belföldi kereslet, a lakossági fogyasztás mintegy 2,5 százalékkal esik vissza, elsősorban a reálbérek hasonló mértékű csökkenése miatt. Az alacsonyabb keresetűek jövedelme jelentősen csökken, a magasabb jövedelműeknél pedig a végtörlesztés likviditás-kiszívó hatása korlátozza a többletfogyasztást.

A beruházásoknál mintegy 4 százalékos visszaesést vár a GKI, s csak az európai uniós támogatással megvalósuló beruházások területén várható növekedés.

Vértes András a költségvetésről elmondta: az eddig végrehajtott kiigazításokon kívül legalább 200, esetleg 300 milliárd forintos kiigazításra van szükség, ami a GDP 0,7-1 százalékát teszi ki.
Az IMF megállapodásról elmondta, elengedhetetlen Magyarország számára és a GKI szerint létre is jön. Hozzáfűzte, ennek eredményeképpen az év végén a forint is erősebb lesz az egy évvel korábbinál, ami csökkenti az államadósságot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez továbbra sem a fenntartható folyamatoknak, hanem egyedi tényezőknek köszönhetően valósul meg. A GKI éves átlagban 290 forintos euró-árfolyammal számol.

A GKI előrejelzése szerint 2012-ben tovább javul a külkereskedelmi egyenleg, a többlet elérheti a 9 milliárd eurót is. Tovább nő a külső finanszírozási többlet is, ami a GDP tavalyi körülbelül 3,5 százalékáról 4 százalékra is felmehet.

A munkanélküliségi ráta a GKI szerint alig csökken az idén, a tavalyi éves átlagos 11,2 százalék után 11 százalék lehet.

Az idei első negyedév “akár megdöbbentően rossz számokat is produkálhat” a GKI szerint, a GDP csökkenése “meglepően nagy lehet”, míg az év második felében javulhat kissé a helyzet – mondta Vértes András.

Kifejtette: jogi értelemben a magyar helyzettel kapcsolatos legfontosabb nemzetközi eljárások – IMF-tárgyalás, túlzottdeficit-eljárás, három kötelezettségszegési eljárás – közvetlenül nem függenek össze. Az IMF, az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank azonban támaszkodik egymás véleményére, így a kötelezettségszegési eljárások sikeres lezárása az IMF-tárgyalások megindításának előfeltétele.

A GKI elnöke szerint érzékelhető egy olyan kormányzati magatartás, amely retorikailag sürgeti, de az ajánlások mindig csak részleges teljesítésével, igazából halogatja az IMF-fel való hiteltárgyalások megkezdését. Ezt az időhúzást azonban az EDP-eljárás (a költségvetés állásáról szóló jelentés – magyar vonatkozásban túlzott deficit eljárás) keretében nem lehet megtenni, mert ott április közepére, az új konvergencia programban konkrét 2012., 2013. évi lépéseket kell bemutatni annak érdekében, hogy júniusban az ECOFIN feloldja a kohéziós források befagyasztását.

Hozzátette: a kormány gondolhatja azt is, hogy az EDP-követelmények teljesítésével akár helyettesíti is az IMF-hitelt. Ez a kötvénypiac számára a jelenlegi viszonylag nyugodt nemzetközi
helyzetben talán elégnek bizonyulhat, de a GKI véleménye szerint súlyos kockázatokkal járna. Bármikor romolhat ugyanis a globális kockázatvállalási hajlandóság, és a hitelminősítők is negatívan értékelnék az IMF megállapodás elmaradását. Ezért a bizalmi válság aligha enyhülne, így a befektetések elmaradnának, a fogyasztás és a gazdaság nem élénkülne.
Eközben lényegében ugyanazokat a költségvetési lépéseket kellene megtenni, de nem jutnánk hozzá a finanszírozást lényegesen olcsóbbá tevő IMF-forrásokhoz – fejtette ki.

A Pénzügykutató nemrég közölt legfrissebb előrejelzése szerint 0,7 százalékos GDP-csökkenést, a Századvég 0,1 százalékos növekedést vár. Utóbbi 5,4, előbbi 5,5 százalékos inflációval számol idén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,1 százalékos GDP növekedést és 5,6 százalékos inflációt vár 2012-ben, míg jövőre a GDP 1,5 százalékos emelkedésére és 3,0 százalékos inflációra számít. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink