GKI-előrejelzés: gyorsuló infláció, lassuló belföldi felhasználás

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 04. 10. 17:47

A 2019-es évre vonatkozó első előrejelzését ismertette a GKI március 27-ei sajtótájékoztatóján. A kutatóintézet 3,5%-os gazdasági növekedést prognosztizál, ami elsősorban a tavalyi, vártnál magasabb bővülésnek, valamint a kormányzat gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhető.

Udvardi Attila
kutatásvezető
GKI

A GKI elemzése szerint a növekedést idén immár harmadik éve a belföldi felhasználás bővülése gerjeszti. Az infláció gyorsul, a külső egyensúly romlik, a magyar gazdaságpolitika prociklikus jellege csak enyhül, de nem szűnik meg. A világgazdasági konjuktúrát illetően 2019-ben erőteljesebb lassulás és fokozódó bizonytalanság várható. Az EU-ban az EP-választások közeledtével fokozódik a politikai bizonytalanság. A Brexit kapcsán is nő a feszültség.

Vértes András, a GKI elnöke hangsúlyozta: Magyarországon a gyorsuló növekedésnek vége, de a gyors növekedés idén még megmarad. Jóval nehezebb világgazdasági és politikai helyzet van a világban és az EU-ban, s ennek hatása természetesen hazánkban is érezhető. A belföldi felhasználás húzta és húzza a magyar gazdaságot, de ez a folyamat egyértelműen lassul.

 

Ráléptünk a fékre

A gazdasági várakozásokat illetően az EU konjunktúraindexe februárban hároméves mélypontjára esett, s emiatt 2019 első három hónapjában a GKI konjunktúraindexe is folyamatosan csökkent. Az üzleti várakozások közül idén csak a kereskedelmi bizalmi index emelkedett. A fogyasztói várakozások a januári romlás után a február–márciusi korrekció révén elérték a tavaly decemberi szintet. Gazdaságpolitikai téren a GKI szerint emelkednek a kockázatok a magyar gazdaságban, miközben a fiskális és monetáris politika még mindig prociklikus. A kormány családvédelmi akcióterve fogyasztásélénkítő csomag, mely rontja a belső és külső egyensúlyt, az EU-val való viszony belpolitikai megfontolásokon alapuló rontása pedig Magyarország vészes elszigetelődéséhez vezethet.

A kiskereskedelmi forgalom 2018-ban 6%-kal emelkedett, ugyanakkor a növekedés üteme az egyes negyedévekben fokozatosan csökkent. 2019-ben a reáljövedelem növekedési üteme is csökkent, emiatt a kiskereskedelmi forgalom is lassabban, 4%-kal bővül. A GKI Digital felmérése szerint a magyar online kiskereskedelmi piac 2018-ban mintegy 4,5%-át adta a teljes magyar kiskereskedelmi forgalomnak. 2019 végére 5% körüli arány várható.

 

A belföldi felhasználás ösztönzi a növekedést

A GKI 3,2% -os inflációnövekedést prognosztizál 2019-re. Karsai Gábor vezérigazgató-helyettes elmondta: az élelmiszer 4,5%-os növekedése kis gyorsulás a tavalyi évhez képest. A szeszes ital és a dohányáru inflációja 6% körül mozog, ami elsősorban az adóemelés következménye. A tartós fogyasztási cikkek inflációja –1% körül mozog, míg a háztartási energiáé 1,5%. Az üzemanyag inflációja 4,5%, ami kicsit magasabb a tavalyinál.

A GKI elemzéséből kiderült az is, hogy a magyar gazdaság növekedési pályája szempontjából középtávon komoly kockázatot jelent az ország EU-n belüli elszigetelődésének, valamint a külső egyensúly 2018-ban bekövetkezett látványos romlásának – az aktívum 3,4 milliárd euróról 0,6 milliárd euróra csökkenésének – folytatódása.

 

Kapcsolódó cikkeink