GKI: idén is enyhén nő a csődök száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 28. 12:33

A magyarországi cégek szerint a tavalyi, csődrekordot hozó év után az idén is enyhén növekszik a tönkremenő vállalkozások száma, különösen erőteljes csődhullámra számítanak a kereskedelemben és a járműkereskedelemben, a mezőgazdaságban és a közösségi szolgáltatásokban – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. kedden az MTI-vel.

Az idén januárban a GKI 800 fős reprezentatív vállalati kutatást végzett az 5 fő feletti létszámú vállalkozások idei kilátásairól, a csődök valószínűségéről. A válaszoló cégek 1 millió 861 ezer munkavállalót reprezentálnak. A válaszokat a válaszadó cég létszámával súlyozva mutatják be.

A GKI szerint a foglalkoztatott létszám szerint a csődhullám újabb csúcsa az 50 fő alatti cégeknél lesz érezhető, de átlag feletti csődszámra számítanak a 100-200 fő közötti, közepes cégek is.

A közlemény szerint a kereskedelmi vállalkozások nyereségességét a tavalyi stagnáló, az idén várhatóan csökkenő lakossági kereslet mellett az ágazati különadó, a minimálbér emelése, az adójóváírás kivezetése miatti bérkompenzációs szükséglet egyaránt súlyosan érint.

Nagyrészt ugyanezen tényezők hatnak a mezőgazdasági cégekre is. Ezen belül a növénytermesztők a földalapú támogatások növekedése miatt kevésbé csődesélyesek, az állattenyésztők körében viszont a romló értékesítési pozíció (takarmányárak emelkedése mellett az áremelési lehetőségek beszűkülése) miatt erősödő csődkockázatra lehet számítani.

A GKI szerint a közösségi szolgáltatásokat végző ágazatokra különösen nagy terhet ró az állam akadozó fizetőképessége, a költségvetési megrendelések mérséklődése, miközben a terhek korábban említett növekedése őket is sújtja.

Fontos szerepe van az egyre halmozódó lakossági közműtartozásoknak, de az átalakuló jogi környezet is hátrányos helyzetet teremt a cégek egy része számára. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink