GKI: A külpiaci kereslet és az EU-támogatás segítheti a kilábalást

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 30. 00:06

Idén a magyar gazdaságban 6,5 százalékos visszaesés, jövőre stagnálás körüli állapot várható – tartalmazza a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

A magyar gazdaság valószínűleg túl van a visszaesés mélypontján, a IV. negyedévben az előző negyedévhez képest már minimális növekedés valószínű, az előző év azonos időszakához képest azonban csak 2010. II. félévében várható – szerény – növekedés.
Az infláció az adóemelések ellenére csak kevéssé gyorsul, a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek.
Reményt keltő, hogy a legfrissebb prognózisok szerint fő exportpiacunk, Németország GDP-je 2010-ben már 1% feletti mértékben emelkedhet, de kérdéses, hogy az elmúlt hónapokban megfigyelhető javulás milyen mértékben támaszkodik egyszeri tényezőkre.
Idén az import az exportnál is sokkal erőteljesebben esik vissza a belföldi kereslet csökkenése következtében, 2010-ben azonban a belföldi kereslet stabilizálódása és a világpiaci energiaárak emelkedése okozta cserearány-veszteség következtében már a behozatal lesz a dinamikusabb (euróban mérve). Ennek következtében a külkereskedelmi aktívum csökken.
2009-ben a reáljövedelmek 4-5%-os mérséklődése valószínű a reálkeresetek 2%-os csökkenése, a foglalkoztatás 3,5-4%-os visszaesése, a 13. havi nyugdíjak megszüntetése valamint a családtámogatások nominális befagyasztása miatt. Jövőre a reáljövedelmek stagnálása várható.
Az infláció az adóemelések ellenére csak kevéssé gyorsul, idén éves átlagban 4,2 % várható.
Szeptemberben a fogyasztói árak a vártnál kevésbé, 4,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, 2010 végére pedig 3% körülire csökkenhet az infláció.
Kapcsolódó cikkeink