Gigászok harca a vásárlókért

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 15. 00:03

A Deloitte idén is összeállította a legerősebb kereskedelmi láncok rangsorát. Az élmezőny nagy meglepetése, hogy leszorult a dobogóról a brit Tesco: a német Metro csoport utasította maga mögé. Az élen továbbra is az amerikai Wal-Mart csoport áll.

Amellett, hogy a Wal-Mart Amerika -és a világ- legnagyobb kiskereskedelmi cége, árbevétele alapján bolygónk legnagyobb vállalatának tekinthető. A cégcsoport dolgozói létszámát tekintve is hihetetlen adatokat mutat: 8 ezer áruházával 15 országban van jelen, összességében pedig több mint 2 millió alkalmazott dolgozik az amerikai vállalatnak. A cég 2008. évi árbevétele 401 milliárd dollárt tett ki. A Forbes magazin legutóbbi milliárdos-listáján a TOP 10-ben a Wal-Mart áruházlánc alapítójának négy leszármazottja is helyet követelt magának.
A rangsor  második helyezettje a francia Carrefour, 127 milliárd dolláros forgalommal. A csoport 36 országban van jelen, összesen több mint 14 ezer áruházzal.
A harmadik helyen a német Metro csoport áll, megelőzve a Tescot.  A vállalatcsoport 300 ezer alkalmazottat foglalkoztat,  32 országban 2200 üzlettel van jelen a világ kereskedelmében. A csoporthoz tartoznak a Metro/Makro Cash & Carry mellett, a Media Markt és Saturn elektronikai láncok is.
A Deloitte adatai szerint a TOP 10-ben még másik két német áruházlánc szerepel: a Lidl boltokat üzemeltető Schwarz csoport 79 milliárd dolláros forgalommal az 5., míg a nagy konkurens Aldi a 9. helyen szerepel, 66 milliárdos forgalommal – írja a Penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink