Ghánában nyitott az első afrikai magyar kereskedőház

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 23. 09:23

Július végén Accrában, Ghána fővárosában megnyílt az első afrikai magyar kereskedőház, ezzel tizenháromra bővült a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. külképviseleteinek száma.

Dr. Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója

Dr. Kerekes György,
az MNKH vezérigazgatója

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár a megnyitón kiemelte: Ghána a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országa, amelyre kiemelt figyelmet kell fordítania Magyarországnak, ezért hosszú távú, mindkét ország számára előnyös együttműködésre és a diplomáciai szálak erősítésére törekszik a magyar kormány.

„A Globális Nyitás egyik legfontosabb célkitűzése, hogy csökkenjen a magyar gazdaság Európai Uniótól való függése. Ezzel összhangban eddig a Közel- és Távol-Keleten, több FÁK-tagországban, illetve a Balkánon összesen tizenkét országban nyitottunk irodát, amelyek célja, hogy elősegítsék a magyar kkv-k EU-n kívüli exporttevékenységét. A mai nappal azonban újabb fordulóponthoz érkeztünk” – mondta Dr. Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója, majd hozzátette: – „Az afrikai ország sok lehetőséget nyújthat, és jó kiindulópontot jelenthet a magyar vállalkozásoknak Nyugat-Afrika felé.”

Ghána a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa, 2012-ben 7,9 százalékkal, 40 milliárd dollárra nőtt a köztársaság GDP-je, emellett gazdasági és politikai szempontból az egyik legstabilabb állam Afrikában. Kereslet elsősorban mezőgazdasági és ipari gépekre, gyógyszeralapanyagokra, ipari vegyszerekre, megújuló energiák biztosítására, valamint olaj- és gázfeldolgozásra mutatkozik. Emellett várhatóan olyan infrastruktúra-fejlesztő projektekre is igény lesz, mint kórházak, erőművek, halászkikötők, vízkezelő létesítmények komplett kivitelezése. Az országban a burkolt utak aránya mindössze 13 százalék, 1000 főre pedig átlagosan 20 db személygépkocsi jut (ez az arány Magyarországon 293 db/1000 fő). Mindez azt mutatja, hogy a közeljövőben közutak építésére és különféle járművekre, köztük autóbuszokra is érkezhet megrendelés.

A legújabb kereskedőház Accra kereskedelmi és diplomáciai negyedében nyitotta meg kapuit, amelyet Kojo Oteng vezet.

Kapcsolódó cikkeink