GfK: javult a fogyasztói bizalom a második negyedévben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 23. 13:15

Az év második negyedében javult a hazai fogyasztók bizalma, jövőbe vetett hite és vásárlási hajlandósága is – közölte. a GfK piackutató. A Komplex Fogyasztói Bizalom Index, a Fogyasztói Várakozások Indexe és a Vásárlási Hajlandóság Index is nőtt.

Némileg kevesebben számítanak a munkanélküliség növekedésére, és az inflációs várakozások is kicsit kedvezőbb képet mutatnak, mint korábban. A válaszadók átlagosan 10 százalékos növekedést várnak egy éven beül.

Ugyanakkor továbbra is kedvezőtlenek a család reáljövedelmére vonatkozó kilátások. Nem változott sem a hitelfelvételi kedv, sem pedig a megtakarításokról szóló vélemények. Enyhén csökkent a lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya.


2011 júniusában megfordult a Komplex Fogyasztói Bizalom Index csökkenő tendenciája. 14 pontos növekedéssel jelenleg 154,2 pont az értéke.

2011 második negyede során a Fogyasztói Várakozások Index alakulásában is megtört a tavalyi év második felétől megfigyelhető csökkenés. A Fogyasztói Várakozások Indexe mintegy 16 ponttal nőtt. jelenleg 187,0 ponton áll.

A növekedés oka, hogy javult mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország gazdasági helyzetének megítélése. Utóbbi esetében különösen a rövid távú, vagyis 12 hónapra vonatkozó várakozások javultak nagyobb mértékben.

A Vásárlási Hajlandóság Index (VHI) is emelkedett 2011 júniusában: 11 pontos növekedéssel 117,8 ponton állt – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink