GfK: a trafiktörvény kiskereskedelmi munkahelyek megszűnéséhez vezethet

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 21. 12:33

A trafiktörvény jelenlegi formájában akár 15 ezer munkahely megszűnéséhez is vezethet a kiskereskedelemben, az új rendszer a feketekereskedelem újólagos bővülését, a költségvetés bevételeinek csökkenését is eredményezheti a GfK Hungária Piackutató Intézet szerint.

A GfK közleménye szerint, a trafiktörvény hatásáról készített számításuk alapja, hogy Magyarországon mintegy 42 ezer értékesítési ponton lehet dohányterméket vásárolni, közülük 19 ezer üzlet bonyolítja a teljes dohányforgalom 90 százalékát, ezen belül a teljes dohányforgalom 50 százaléka az úgynevezett kis boltokban, vagyis vegyes élelmiszerüzletekben zajlik.

Az új jogszabály a dohánytermékek forgalmazását országosan 6.240 üzletre korlátozná a korábbi 42 ezerrel szemben – mutat rá a piackutató intézet.

A kisboltok többségének jelenleg sem éri meg kizárólag cigarettát árusítani, elsősorban azért tartanak dohánytermékeket, mert jelentős forgalmat generálnak, növelik az egyéb termékek forgalmát.

A GfK számítása szerint az egyes üzletek teljes forgalmát nézve a vegyes élelmiszerüzletek esetében nem ritkán a forgalom 30 százaléka származik cigaretta értékesítéséből. Ha ezen üzletek forgalmából kiesik a dohánytermékek forgalma, működésük veszteségessé válhat és várhatóan vagy bezárnak, vagy egyre szélesebb termékkört fognak “szürkén” beszerezni.

A GfK Hungária kimutatta, hogy a 19 ezer megszűnő értékesítési helyből – többnyire vegyes élelmiszerüzletek, újságos, benzinkút – várhatóan a legnagyobb arányt a független, legkisebb alapterületű boltok adják majd. Mintegy 2.500-3.500 kisbolt kerülhet bezárásra, ami átlagosan 2 fő alkalmazottal számolva minimum 5-10.000 munkahely megszűnését jelenti.

A dohánytermékek forgalmazásának megszűnésében érintettek még olyan kereskedelmi csatornák is, mint az alapvetően újságot árusító üzletek, vagy a benzinkutak, vendéglátóhelyek, ahol további 2.000 fő elbocsátásával lehet számolni – írta a piackutató.

Számításuk szerint a trafikörvénynek megfelelő üzletek nem feltétlenül lesznek újonnan nyitott üzletek, országszerte ezres nagyságrendben fognak jelenleg vegyes élelmiszerüzletek trafikká átalakulni. A szabályozás jelenlegi formájában tehát nemhogy nem hoz létre jelentős számú munkahelyet – hiszen itt a jelenlegi üzletek átalakulásáról van szó -, de a logisztikában, raktározásban dolgozókkal együtt összesen akár 10.000-15.000 munkahely megszűnéséhez vezet.

Az elérhető hivatalos adatok alapján az állami költségvetésnek 2011-ben mintegy 380 milliárd forint bevétele származott a dohánytermékek jövedéki adójából és áfájából. A 2012-es törvényi változások miatt idén már mintegy 10-15 milliárd forintos adóbevétel kiesésével lehet számolni, míg a dohány kiskereskedelem koncessziós rendszerének tervezett bevezetésével járó intézkedések 2013-ban összességében mintegy 30 milliárd forint bevételkiesést okoznak – közölte a GfK Hungária.

Kapcsolódó cikkeink