Gépészt keres a mezőgazdaság

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 12. 11:22

A mezőgazdaságban rejlő, hosszú távú lehetőségekre való figyelemfelhívás a célja annak a programsorozatnak, amelyet a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerdán nyitókonferenciával indított.

gep

Hiába kecsegtető a fizetés, a fiatalok körében mégsem vonzó a mezőgazdasági gépészkedés – többek között ez is kiderült a pályaorientációs kampány nyitórendezvényén a Vajdahunyad várban. Néhány évtizede, majdnem minden fiúgyermek traktoros akart lenni, most pedig öt egyetemen, főiskolán, egy évfolyamon összesen 95 hallgatót számoltak össze a mezőgazdasági gépész szakokon – mondta Szabó István a Szent István Egyetem dékánja.

Megdöbbentő statisztikai adatokkal szemléltette, hogy az elmúlt néhány évben, fokozatosan hogyan veszített népszerűségéből ez a szakma. Ahogy fogalmazott: mindez nem a gépeken múlik, hiszen a legújabb gépkocsikat is meghaladó mechatronikai technikával szerelik a 50-60 milliót érő modern traktorokat, kombájnokat. Beszámolt arról is, hogy az agráregyetemek és főiskolák keresik a vállalati igényeket, s eszerint alakítják a tananyagot.

Harsányi Zsolt, MEGFOSZ elnöke, az Axial Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint a hazai gépgyártók, -forgalmazók, -szervizelők és oktatási intézmények összefogására és gyors cselekvésére van szükség, hogy elegendő közép – és felsőfokú gépészszakember legyen az országban. Elmondta azt is, hogy Nyugat-Európában is nagy a hiány, amit bizonyít az is, hogy a szomszédos Ausztriában havi 2200 eurós, nettó fizetéssel várják, a németül beszélő friss diplomás mezőgazdasági gépészeket. Németországban pedig 60 eurós szerviz óradíjjal dolgoznak a szerelők, mégis a helyi szakmai szövetségek országos kampányokkal igyekeznek népszerűsíteni a mezőgazdasági gépész szakmát. Járják az iskolákat, diákok ezreit viszik a nagyobb gépkiállításokra, ahol gépshow-kal, szét összeszerelhető modellekkel szeretnék megnyerni a fiatalokat. Ehhez hasonlóba kezd a magyar szövetség is, s nemcsak közép-, általános iskolában, hanem már az óvodákban is próbálják népszerűsíteni a traktorvezetést, szerelést és tervezést. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink