Geotermikus energiával fűtött szállodák a debreceni Erdőspusztán

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 27. 12:00

Kelet-Magyarország első, visszasajtolási technológiával tervezett, geotermikus energiahasznosításra épülő szálloda beruházása kezdődött meg Debrecen erdőspusztai pihenőövezetében; a 447 millió forintos beruházáshoz csaknem 230 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében a helyi Arbo Invest Zrt. – jelentették be csütörtökön, a projektindító sajtótájékoztatón.

Nagy Levente, a megvalósíthatósági tanulmányt készítő Porció Kft. projektmenedzsere elmondta: az erdőspusztai térségben 400-500 méter mélységben ivóvizet, alatta 600-1400 méter mélységben 40-80 Celsius fok közötti termálvizet tártak fel.

A leendő Arborétum és a már elkészült Erdőspuszta gyógyászati és wellness szállodákat távvezetékkel kötik össze a termálvíz eljuttatására mindkét komplexumba. A beruházás során egy termelő és egy visszasajtoló kutat fúrnak – magyarázta a projektmenedzser.
Hozzátette: utóbbi segítségével a kitermelt és a szállodák illetve a fürdőmedencék fűtésére használt 80 fokos termálvizet 20 fokra hűlve juttatják vissza a föld alatti rétegekbe.

A szakember szerint a beruházás megvalósulásával 95,6 százalékban hasznosítják fűtésre a termálvizet, amellyel évi 837 ezer köbméter földgázt váltanak ki.

Emellett évente 405 tonna széndioxid-egyenértékű gáztól óvják meg a környezetet – fűzte hozzá.

Bitay Endre, a Vízkutató és Fúró Zrt. vezérigazgatója elmondta: a kutatófúrást Erdőspusztán elvégezték, s 1350 méter mélységben találtak termálvizet. E fúrás helyén alakítják ki az úgynevezett visszasajtoló kutat.

Elmondta azt is, hogy cégük évente 20-25 termelő, illetve visszasajtoló kutat fúr az országban.

Szita Gábor, a Magyar Geotermikus Egyesület elnöke hozzátette: 2005 óta több mint 9 milliárd forint értékű, geotermikus energiát hasznosító rendszert építettek ki, illetve van folyamatban ilyen beruházás.

Az erdőspusztai Hotel Arborétum a tervek szerint 2013-tól fogadhat majd vendégeket. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink