„Generációink szalámis emlékei” – a PICK inspirálta műveket mutatnak be a MOME grafikusai
Kevés olyan ikonikus termék létezik, amely már pusztán a neve említésekor is képes különféle generációk tagjaiban kellemes emlékeket, érzéseket, hangulatokat felidézni, újra életre kelteni – a kiváló minőség és a jellegzetes ízvilág mellett ez emeli ki a PICK szalámit a hasonló termékek közül. A PICK most induló, új kezdeményezésével megtalálta a módját annak, hogy az ízek és a design mesterei együtt dolgozhassanak – fiatal grafikus tehetségek terveztek táska designt a témában, májusban pedig a MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak alkotásai által érkezik meg a művészet a hétköznapokba.
Közös ízemlékeink, művészi szinten
A PICK és a művészet kapcsolatát az alapozza meg, hogy az ikonikus szalámi készítői nagyra értékelik azokat a folyamatokat, amelyek képesek maradandót és egyedit, ugyanakkor sokak számára elérhetőt alkotni. A generációk emlékeit meghatározó téliszalámi előállítása is egy ilyen, mondhatni művészi folyamat, és egyben bizonyíték arra, hogy türelemmel, szakértelemmel, folyamatos megújulással, de az egyediség és a hagyományok megőrzésével nemcsak különleges, időtálló értéket, hanem közös élményekre épülő közösséget is létre lehet hozni.
A PICK ezekre a kapcsolódási pontokra építve látta meg a lehetőséget a vizuális művészet, így a grafikai illusztráció erejében: ennek köszönhetően márciustól hazai grafikus művészek alkotásaiban kelhetnek életre sokunk ízemlék-történetei, ezzel is közelebb hozva, többek számára elérhetővé téve a művészetet.
A hazai márka első lépésben olyan egyedi vászontáska-kollekciót alkotott, amelyeket két fiatal hazai grafikus művész, Ghyczy Dia és Csordás Levente illusztráltak, saját szalámis szendvicses sztorijaikkal. Ezeket a táskákat első körben március és április hónapokban a vásárlók széles körben elérik a boltokban az aktivitásban résztvevő PICK szalámik mellett ajándékként, hogy hazavihessék, majd megoszthassák másokkal is a hétköznapi művészet élményét.
Egy március 9-én tartott tematikus kerekasztal-beszélgetés alkalmával a PICK a fenti projekt ismertetése mellett bejelentette a kortárs magyar design művészet egyik meghatározó műhelyével, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) indított közös kreatív projektjét is:
„A PICK több mint 150 éve a hagyományaira és szakértelmére építve, folyamatosan megújulva, az új trendek formálásával igyekszik értéket teremteni, termékeivel élményeket is kínálni a fogyasztóinak a mindennapokban” – mondja a PICK képviseletében Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazat stratégiai és marketingigazgatója. „A »Generációink szalámis emlékei« elnevezésű közös kreatív projektünktől azt remélem, hogy a feltörekvő, tehetséges hazai alkotók is inspirációt, lehetőséget kapnak a generációkon átívelő közös, és főként a saját ízemlékeik művészi feldolgozására, ezzel másoknak is élményt, inspirációt hozva a mindennapokba”
– zárta gondolatait Júlia.
A projekt pályázatában a MOME egykori és jelenlegi diákjai közül kikerült tervező grafikusok vesznek részt, a PICK által inspirált műveket pedig a tervek szerint májusban egy egyedi tárlaton mutatják be a nagyközönségnek.
„A MOME és a PICK közötti együttműködésben a MOME közösségének egy ikonikus magyar márka nyújt inspirációt az alkotáshoz, mi pedig hiszünk benne, hogy a piaci szereplők kihívásaira, a MOME-n oktatott kompetenciák és gondolkodásmód segítségével kreatív, nagy hozzáadott értékű megoldásokat tudunk adni”
– mondja Jávor Dániel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) üzletfejlesztési vezetője.
„A Grafika szak által meghívott résztvevők, ahogyan a téma is, több generációt képviselnek, ezzel is hangsúlyozva a klasszikus értékek és az innováció kettősségének fontosságát”
– teszi hozzá Dániel.
Doktori munka az ízemlékekről, különleges szakértő a bizottságban
A téma és a pályázat szakértője, valamint kurátora Góg Angéla, a MOME Tárgyalkotó szak MA képzés vezetője, food designer, aki az ízek emlékfelidéző működését és a kapcsolódó emlékek megismerését vizsgálja. Tíz év kutatási eredményeit a doktori munkájában foglalta össze. Étel, étkezés, kötődés, megőrzés, felidézés és konzerválás: így áll össze a kutató szerint a láncolat, ahogyan ételeink és a hozzájuk kapcsolódó élményeink meghatároznak minket, ezért tartja fontosnak ezt a területet. Angéla a március 9-ei tematikus esemény alkalmával mutatta be sajátos food design installációját, amelyben a jelen levő közösség személyes ízemlék-történetei is megjelentek. Egymás történeteinek megismerése fontos kutatási terület számára, amelyre tökéletes alkalom egy közös asztalnál elfogyasztott, emlékekből építkező szalámis szendvics elfogyasztása. A közösség téliszalámihoz kapcsolódó személyes történeteit mutatta be az installáció, amelyben ezek egy végtelen közös emlékké álltak össze. Emlékeink egyre halványulnak, de elegendő egy falat és újra felidéződnek.
Kapcsolódó cikkeink
Megjelent a Gyermelyi új reklámfilmje
A Gyermelyi elindította legújabb, átfogó kampányát, amely az együtt töltött…
Tovább olvasom >Bekuckózós élmény a novemberi hűvös napokra!
Megérkezett a limitált kiadású Mizo narancsos-csoki ízű tejital! Nincs is melengetőbb…
Tovább olvasom >Karácsonyi hangulat dobozba zárva
Idén novemberben megérkezik a limitált kiadású Mizo diós bejgli ízű…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >