Gendersemleges éttermi szerviz
Ugyan egy felvilágosult európai országból származó fiatal nő már 30 éve is férfisovinizmust kiáltott, ha új társaságban egy férfi próbálta fizetni italát, de az éttermekben kialakult udvariassági szokásokat, a női-férfi szerepeket általában sehol sem kérdőjelezték meg. Ám az idők változnak, és komoly repedések mutatkoznak az eddig kikezdhetetlennek hitt hölgyeké-az-elsőbbség elven. Az új generációk már másképp érzékelik a jólneveltség és a nemek egyenlőségének fogalmát, ami a klasszikus éttermi szerviz szabályait illetően is paradigmaváltást okozhat.
Az idén februárban nyílt chicagói Tied House étterem vezetője, Meredith Rush úgy döntött, a régi iskola által megkövetelt udvariassági követelmények betartása mellett ugyan, de megszünteti a nemek megkülönböztetését a tálalásnál, italok öntésénél. A főhelytől indulva az óramutató járása szerinti sorrendben helyezik le a tányérokat, és hasonlóképpen működik a boröntés is, (az italt választó és először kóstoló személynek nemtől függetlenül utoljára töltik meg poharát). Az egyébként Chicago – és több amerikai nagyváros – néhány csúcséttermében már bevezetett rendszer kétségkívül adhat okokat vitára, és személyzetnek és vendégnek egyaránt „tanulnia” kell még azt, a társadalmi változások miért pont ezen a területen ne befolyásolnák étkezési szokásainkat? //
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
VIMOSZ: javultak a turisztikai cégek várakozásai áprilisban
Javultak a turisztikai cégek várakozásai áprilisban az egy évvel korábbihoz…
Tovább olvasom >Navracsics Tibor: Magyarország jól használja fel az uniós pénzeket
A csaknem 1,3 milliárd forintnyi uniós forrásból elkészült Kérész Öko-…
Tovább olvasom >Miért harcol az olasz vendéglős – A nap videója
Őn mire szavazna: a vendéglős (és az olasz konyha) méltósága…
Tovább olvasom >