GDP-csökkenést jelez a negyedik negyedévre a Markit euróövezeti BMI mutatója

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 08. 11:05

A vártnál kisebb mértékben romlott az előző havihoz képest az euróövezeti gazdaság teljesítménye novemberben, de ezzel együtt is a bruttó hazai termék negyedik negyedévi csökkenését jelzi előre az IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.

 

Novemberben az euróövezeti feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexek adataiból képzett kompozit BMI végleges értéke 45,3 pont lett az októberi 50,0 pont után. Az előzetes érték nagyobb csökkenést jelzett 45,1 ponton.
A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi.
Az euróövezeti szolgáltatóipari BMI novemberi végleges értéke az előzetes 41,3 pontnál kevésbé csökkent, 41,7 pont lett az októberi 46,9 pont után, de ezzel együtt is már a harmadik egymást követő hónapja tartózkodik az 50 pontos határ alatt és hat hónapja, május óta a legalacsonyabb értéken állapodott meg.
A már két nappal korábban, a héten kedden publikált euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 53,8 pontra süllyedt novemberben a 32 havi csúcsot jelentő októberi 54,8 ponttól. A végleges érték 0,2 ponttal haladja meg az előzetesen megadott 53,6 pontot.
A nagyobb euróövezeti országok közül Franciaország érte el a legalacsonyabb kompozit BMI értéket novemberben, 40,6 pontot, ami hat havi mélypontnak számít. Szintén hat havi mélypont a spanyol 41,7 pontos és az olasz 42,7 pontos novemberi kompozit BMI. Az írországi kompozit BMI két havi mélypontra, 47,7 pontra, a német pedig 5 havi mélypontra, 51,7 pontra csökkent novemberben.
“Novemberben az euróövezeti gazdaság teljesítménye a járvány visszaszorítására bevezetett korlátozó intézkedések miatt ismét veszteségbe fordult. Ennek mértéke azonban lényegesen kisebb a tavaszi zárlat idején bekövetkezettnél” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. “A negyedik negyedévben azonban így is a bruttó hazai termék csökkenésére lehet számítani az euróövezetben, különösen Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban” – tette hozzá.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy biztatónak tűnik az oltóanyagok megjelenésének köszönhetően az üzleti hangulat javulása a gazdasági szereplők körében, akik a “helyzet normalizálódására” számítanak már 2021-ben. Várakozásaik szerint a kilátások javulásával párhuzamosan jövőre mind a lakossági kiadások, mind a vállalati beruházások növekedésnek indulnak, ámbár némi óvatosság még hosszú ideig beárnyékolja majd a döntéseiket. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink