Gazdasági lassulást vetít előre az amerikai vasúti teherforgalom csökkenése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 11. 11:03

Javuló foglalkoztatási és lakásépítési adatok ide vagy oda, a vasúti teherforgalom csökkenése okot ad némi aggodalomra az amerikai gazdasági növekedés kilátásait illetően – idézi a Bloomberg hírügynökség a Bank of America elemzését.

USA-vonat

A Bank of America (BofA) kimutatása szerint a vasúti teherforgalom hat éve a legnagyobb visszaesést szenvedte el tavaly az Egyesült Államokban és az idei kilátások sem valami biztatóak.
“A vasúti teherforgalom alakulása jelzésértékű a gazdaság állapotára nézve” – írja a tanulmány. “A teherszállítmányok volumene az elmúlt tizenegy hét mindegyikében több, mint öt százalékkal csökkent éves összevetésben. A visszaesések a vasúti teherforgalomban rendszerint rövid életűek szoktak lenni, amit viszonylag hamar növekedés vált fel. A mostanihoz hasonlóan hosszú ideig tartó csökkenésre – beleértve a múlt heti 10,1 százalékos esést is – 2009 óta nem volt példa” – mutat rá a BofA elemzése.
A BofA szakértői az elmúlt harminc év adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a mostanihoz hasonlóan hosszú ideig tartó folyamatos visszaesést a vasúti teherforgalomban gazdasági lassulás követett.
A vasúti teherforgalom csökkenését részben megmagyarázza ugyan a széntüzelésű energiatermelés jelentőségének csökkenése és a feldolgozóipari teljesítmény növekedésének a lassulása – jegyzi meg a tanulmány. A BofA elemzői azonban a fogyasztási cikkek szállítmányozására jellemző konténerforgalomban is visszaesést mutattak ki.
A konténerforgalom a tavalyi első negyedévben egy százalékkal, a másodikban pedig 3,6 százalékkal emelkedett, a negyedik negyedévben viszont 1,7 százalékkal csökkent éves bázison. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink