Gasztronómiai újítások miatt tart két éves szünetet a világ legjobb étterme

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 28. 00:00

Gasztronómiai megújulást keres, ezért két évre bezárja a világ legjobbjának többször is megválasztott éttermét, a spanyol El Bullit Ferrán Adriá tulajdonos és séf.

A három Michelin-csillaggal elismert El Bulli vezetője a madridi gasztronómiai vásáron jelentette be döntését, miszerint a Costa Braván működő, high-tech felszerelése miatt csak kémiai laborként emlegetett étterem 2012-ben és 2013-ban zárva lesz. És mivel a világ olyan különlegességeket köszönhet Adriának mint a tintahalból készült ravioli és a fagyasztva szárított foie gras (libamáj), a döntés ellentmondásos visszhangokat váltott ki. A háromcsillagos éttermek közül volt, amely támogatta, volt amely értetlenül fogadta a döntést.
A neves séf újítani akar molekuláris konyháján, visszavonulásról szó sincs – hangsúlyozta a 47 éves Adriá.
A Barcelonától pár órányira fekvő éttermet tavaly – sorozatban immár negyedszer – a világ legjobbjának választotta a Restaurant című befolyásos brit magazin. A kémiai laboratóriumhoz hasonló konyhával rendelkező étterem évekre előre foglalt, helyhez jutni szinte lehetetlenség. Igaz, az El Bulli csak április és október között és csak esténként tart nyitva, befogadóképessége pedig mindössze 50 fő. Az alkimistaként is emlegetett Adriá az év fennmaradó részében barcelonai konyhalaborjában új fogásokkal kísérletezik – írja a Privatbankar.hu.


Kapcsolódó cikkeink