Gasztronómiai különlegességé válhat az őshonos sebes pisztráng
A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban. A tudósok szerint a sebes pisztráng akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességé is válhat – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Urbányi Béla, a SZIE Halgazdálkodási Tanszékének vezetője elmondta, a kutatásuk célja, hogy felmérjék az őshonos dunai vérvonalú sebes pisztráng génállományának részesedését a magyarországi pisztrángtelepek állományában, valamint elősegítsék ennek a részesedésnek a növekedését.
Magyarországon jelenleg két pisztrángfaj található, az Észak-Amerikából a 20. század elején betelepített szivárványos pisztráng és az őshonos sebes pisztráng. Utóbbi Európán belül öt evolúciós vagy más néven vérvonallal rendelkezik, Magyarországon ezekből a dunai vonal található meg. Minden vérvonal rendelkezik bizonyos egyedi genetikai jegyekkel, így kimutatható az is, hogy a magyarországi pisztrángtelepek állománya mennyiben tartalmazza a dunai vérvonal genetikai jellemzőit.
Horváth Ákos, a tanszék tudományos főmunkatársa elmondta: amikor a vizsgálatokat megkezdték a lillafüredi pisztrángtelepen, a dunai vonal részesedése a tenyészállományban mintegy 25-30 százalék volt, azonban – köszönhetően a SZIE tudósai által kidolgozott és sikerrel alkalmazott tenyésztési rendnek – ez az arány ma már 50 százalék körül mozog. A csapat jelenleg három helyszín – a lillafüredi mellett a szilvásváradi és egy Balaton-felvidéki tenyésztőtelep – pisztrángállományára koncentrál.
Urbányi Béla szerint a projekt eredményeiből kereskedelmi haszon is származhat: ha sikerül hungarikumként, helyi természeti értékként vagy más módon minősített fajtaként elfogadtatni az őshonos sebes pisztrángot, akkor akár egy külön brand is épülhetne a védjeggyel ellátott halfajra.
Horváth Ákos hozzátette, hogy a dunai sebes pisztráng külalakra vagy akár ízét tekintve sem különbözik sokban a többi pisztrángfajtól és az sem véletlen, hogy annak idején betelepítették a szivárványos pisztrángot, ugyanis utóbbi sokkal gyorsabban növekszik, jobban bírja a meleg időjárást és az oxigénhiányos vizet. Véleménye szerint a gyorsabb növekedés miatt a kereskedők a jövőben is ezt a fajtát fogják előnyben részesíteni.
A kutató ennek ellenére úgy véli, ha sikerül levédetni, a sebes pisztráng valóban válhat egyfajta gasztronómiai különlegességé. Ugyanakkor hozzátette azt is: az őshonos sebes pisztráng tenyésztése inkább azért fontos, mert Magyarországon a természetes vizekbe nem kerülhet idegen faj, így szivárványos pisztráng sem. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Elindult a 10. Olasz Gasztronómiai Világhét – az olasz ízek, kultúra és innováció ünnepe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ilyen lesz a karácsonyi halas szezon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >10 éves a MOL Fresh Corner – az olimpiai bajnoktól a Tankcsapdáig mindenki az ország legkedveltebb hot-dogját ünnepli
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hungaropack Magyar Csomagolási Verseny 2025. évi díjazottjai
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kavarodás a tégelyekben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Újabb termékekre terjesztették ki az árréscsökkentést – február végéig marad a bolti árkorlátozás
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

