Gasztronómiai fesztivált rendeznek Kőszegen

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 20. 12:11

A Natúrpark ízei elnevezéssel gasztronómiai fesztivált rendeznek a hét végén a hagyományos Orsolya napi vásárhoz kapcsolódva Kőszegen.

Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark tizenöt településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték-készítők, tojásfestők, szalmafonók – az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak.

A fesztiválon visszatérően megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Brenner Ház udvarán. A helyi német és horvát kisebbségek étel- és süteménykülönlegességeikkel szerepelnek. A társszervező Kőszegi Natúrparkért Egyesület meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről is.

A Jurisics-vár felújítása miatt ebben az évben a vár történelmi falai helyett a Brenner János Közösségi Ház udvarán várja a helyi ízek és illatok kavalkádja az érdeklődőket. A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.

A szervezők azt kérik a látogatóktól, hogy hozzanak magukkal saját poharat, tányért és evőeszközt az eldobható poharak és tányérok helyett, így nemcsak a környezetet védik, de a jobb minőségű eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudják megkóstolni a finomságokat.

A fesztiválra Ízek az Alpokaljáról elnevezéssel versenyt hirdettek meg a szervezők, lekvárokkal, gyümölcsízekkel, szörpökkel, aszalékokkal lehet benevezni. A kóstolójegyek bevételét a szervezők a kőszegi mentőállomás és a kőszegi tűzoltóság doktorszolgálata eszközparkjának bővítésére ajánlják fel.

A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket – gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat – kínálnak a betérő vendégeknek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink