Gasztronómiai fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 09. 11:00

Borscs, bigos, cicege, derelye, kásás töltött káposzta, lapcsánka, lapótya, töltike, strudli és zúzos leves is szerepelt a Sóstói Múzeumfalu vasárnapi gasztronómiai fesztiváljának étlapján.

sosto-muzeumfaluUlrich Attila, a skanzent fenntartó nyíregyházi önkormányzat alpolgármestere a rendezvény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt tájegységének, valamint a térségben élő nemzetiségeknek, továbbá a szomszédos régiókban lakóknak a különleges régi ételeit egyaránt megfőzik a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban, amelynek feladata a gasztronómiai értékek megőrzése is.

A fesztiválon 18 szakácscsapat népesítette be a skanzen létesítményeit, a valamikori lakóházak konyháit, udvarait, köztük a díszvendég Debrecen, valamint az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum séfjei is.

A rendezvényen települési önkormányzatok, nemzetiségi helyhatóságok, civil egyesületek, illetve neves éttermek szakácsai is főztek-sütöttek. Nem maradtak éhen a mai modern ételeket kedvelők sem, mivel a street food konyha menüjét a debreceni Ikon Street Étterem séfjei elkészítették a fesztivál résztvevőinek, a közkedvelt disznótoros étkek receptjeit átformálva. Az egészséges táplálkozás követőinek makrovegán ételeket kínáltak.
A borscs, a szláv céklás-húsos leves, a bigos, a lengyel húsos káposzta, a cicege, a húsos tócsni, vagy lapcsánka, a derelye, a töltött főtt tészta, a kukorica darával (kásával) töltött káposzta, a lapótya, a darált húsból és reszelt burgonyából készült fasírt, a töltike, a rizses hússal megtöltött szőlő-, vagy karalábélevél, illetve a sváb strudli, a fánkszerű töltött sütemény mellett sokan voltak kíváncsiak a zúzos levesre, amely lényegében egy húsleves, főtt rizs, zöldségek, húsok, belsőségek és pirított eperlevél tészta keveréke. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink