Gasztronómiai és kultúrális fesztiválokkal készül a nyárra Eger

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 08. 10:25

Tematikus történelmi, gasztronómiai, kulturális fesztiválokkal és zenei programokkal várja a látogatókat június elejétől augusztus végéig Eger városa.

Eger

Ebben az évben egy új programmal, az utcazenészek versenyével veszi kezdetét az események sora, de számos már jól ismert programot is újra megrendeznek, például a múzeumok éjszakáját az egri várban – ismertette a kínálatot Habis László, a város polgármestere a nyári rendezvényeket bemutató hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Az utcazenészek versenyének június 12. és 16. között a belváros megújult utcái, terei és vendéglátóhelyei adnak otthont. Az öt nap alatt a járókelők úgynevezett “like-érmékkel” értékelhetik a város 18 pontján muzsikáló utcazenész formációk produkcióit, akik között ismert előadók is felbukkannak.

A sort június 20-án a múzeumok éjszakája folytatja. Ebben az évben az országos rendezvénysorozat vidéki fő helyszíne a Dobó István Vármúzeum, ahol a látogatókat 16. századi egri vitézek és muzeológusok is várják. Az esten fegyverbemutatókkal, életképekkel kívánják bemutatni Eger és Magyarország ezer éves történelmét, de zenés és táncos programok, gazdag gasztronómiai kínálat is várja a vendégeket a felújított és nemrég Nemzeti emlékhellyé avatott egri várban.

Az Agria nyári játékok szabadtéri színháza idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A Líceum udvarán június 20. és augusztus 8. között színházi produkciókkal, táncelőadásokkal készülnek a szervezők, augusztus 7-én és 8-án pedig ismét bemutatják az Egri csillagok című musicalt.

Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiváljának, az idén 36 éves Kaláka fesztiválnak június 25. és 28. között negyedik alaklommal ad otthont Eger városa. A várban fellép többek között a Csík zenekar, a Besh-O-Drom, a Balkán Fanatik, a Vodku, az Etnofon Zenei Társulás, a Romengo, a Vujicsics együttes és a M.É.Z. is. A belváros terein ingyenes filmes, irodalmi és zenei programokat szerveznek.

Az Országos Bárzenész Találkozó ingyenes szabadtéri koncerteket kínál a belvárosban a kis Dobó téren, az Érsekkertben, a Bartalkovics Béla Közösségi Házban és az Uránia moziban, valamint az Agria Park bevásárló központ parkjában július 6. és 10. között. A bárok hangulatát idén mások mellett Bangó Margit, Rácz Kati és Szulák Andrea idézi meg.

A XIX. Egri Bikavér Ünnep a város legnagyobb borgasztronómiai rendezvényén a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a bor, a gasztronómia és a kultúra hármas összhangjára július 9. és 12. között.
A város 1552-es ostromát, de leginkább az egri védők dicsőségét idézi fel augusztus 14. és 16. között a Végvári vigasságok történelmi fesztivál, amelyen az ostrom története mellett a kor kulturális életét, gasztronómiáját és mindennapjait is megismerhetik a résztvevők.

A programok sorát augusztus 21. és 23. között a Szépasszonyok fesztiválja zárja, amelyen a szépasszony-völgyi pincék, éttermek, szállodák adnak otthont az asszonyi sorsot bemutató szórakoztató előadásoknak, koncerteknek és táncprodukcióknak.

Rázsi Boton alpolgármestere elmondta, hogy a városnépszerűsítő kampányaik között idén is elindítják a Jumurdzsák blogot, ahol egy ismert közéleti személyiség osztja meg az olvasókkal saját, személyes történeteit Egerről. Aki kitalálja, hogy idén ki rejtőzött a török janicsár álarca mögé, ajándékot nyerhet. Ezen túl meghirdetik a Kovács Kati Egri Dalversenyt is, amelyre általános és középiskolás diákokból álló alkalmi, vagy állandó kórusok jelentkezését várják.

Habis László elmondta, hogy a versennyel a Kossuth- és Liszt-díjas énekesnő pályafutásának 50. évfordulója előtt kívánnak tisztelegni. A verseny döntőjét október 27-én rendezik Kovács Kati, a város díszpolgára vendégszereplésével. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink