Gabona-feldolgozó gyárat épít Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft.

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 08. 11:25

Gabona-feldolgozó gyárat épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft., a 145 millió euró (nagyjából 45 milliárd forintos) beruházással megépülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

buza

Szijjártó Péter kiemelte: a kormány 9,2 milliárd forintos támogatást, az Eximbank hosszú lejáratú hitelt nyújt a beruházáshoz, amellyel 550 új munkahely jön létre.

A beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősítették, a társaság 100 százalékban magyar tulajdonú – tette hozzá. Az üzem évente 530 ezer tonna magyar termelőktől felvásárolt kukoricát fog feldolgozni, az előállított termék 70 százalékát exportálják majd, ezzel a beruházás hozzájárul a magyar élelmiszeripari export jelentős növekedéséhez – mondta Szijjártó Péter. A projektcég háromezer magyar termelővel van közvetlen kapcsolatban, a Tisza-TK beruházása az oktatási együttműködésen keresztül az agrárszakképzés megújításához is hozzájárul. Hangsúlyozta: a fejlesztés a mezőgazdaság és az élemiszeripar stratégiailag kiemelt ágazatokban valósul meg, a mezőgazdasági eredetű export jelentősen hozzájárul a magyar külkereskedelem eredményességéhez.

Jelezte, hogy a magyar kormány az új külgazdasági stratégiával adott választ a világgazdasági kihívásokra, a nyitott gazdaságú ország exportteljesítménye döntő hatással van a gazdasági mutatókra. Az ország a 2013-as növekedési fordulat után 2014-ben tartós növekedési pályára állt, a legutóbbi negyedév már a 8. volt, amikor a gazdaság növekedést ért el, ráadásul hitel nélkül. Az országban már több mint 4,1 millióan dolgoznak és fizetnek adót, ami nagy előrelépés a 2010-es 1,8 millióhoz képest, de a kormány célja, hogy ötmillióan dolgozzanak, amihez beruházás kell. Tavaly 5216 milliárd forint értékű beruházás történt a magyar gazdaságban, amire 17 éve nem volt példa, ez 14 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest – ismertette. A kormány célja, hogy 12 ezer magyar kis- és középvállalkozás legyen jelen a magyar piacon, amelyek a nemzetközi piacokon is eredményesek tudnak lenni, jelenleg a számuk 3 ezer.

Zahola-Pollák Vanda, a Tisza-TK Projekt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat modern, környezetbarát magyar üzemet épít a tiszapüspöki iparterületen, az elérhető legjobb technológiával épül, a hőenergiát biomasszából nyeri. A versenyképességet a munkaerő és a hulladékmentes, korszerű technológia biztosítja, a cél, hogy a gyár 50 év múlva is magyar terméket állítson elő magyar alapanyagból, magyar dolgozókkal. Ismertette: az alapanyag a GMO-mentes magyar kukorica lesz, a gyár évente több mint félmillió tonna kukoricából állít majd elő élelmiszeripari alapanyagokat, termékportfóliója a legmagasabb minőségű alkoholtól, cukortól az étolaj alapanyagig terjed. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott GMO-mentes takarmányalapanyag-termelés is, az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és biomassza számára. Tájékoztatása szerint 45 milliárd forint értékű beruházás legalább 60 százalékban magyar beszállítók segítségével valósul meg.

A tervezett 55 milliárd forintos árbevétel 75 százalékát az exportpiacok adják majd – jelezte. Az építkezés augusztusban indul, és 2017 nyarán fejeződik be.

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő szerint a beruházás fontosságát mutatja, hogy a gyár területén 550 új munkahely létesül, majd még további 750, ami az Alföld déli részén óriási jelentőségű. A térségben a kukorica fontos termék, ami a helyi termelőknek is piacot teremt majd, és több száz családnak biztosít munkalehetőséget hosszú távon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink