Fulladásveszély miatt ABC márkajelzésű édességeket hívnak vissza
Fulladásveszély miatt visszahívják az ABC Fruit Jelly Straws, magyarul Zselés Tubusok Gyümölcsízzel megnevezésű termékeket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 260 grammos és az 1000 grammos kiszerelésű termékeket ne fogyasszák el, ugyanis fennáll a fulladás veszélye a zselés minicsésze jellegű édességben nem engedélyezett adalékanyagok (E407 és E410) miatt.
A Tajvanról származó édességek importőre a Hollandiában található Asia Express Food BV.
A termékekről Belgiumból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.
A Nébih honlapján ismerteti, hogy a zselés minicsésze olyan édesség, amelyet kisméretű, félmerev műanyagból készült kelyhekbe vagy kapszulákba töltenek, hogy egy falatban lehessen elfogyasztani, a kelyhekre vagy kapszulákra gyakorolt nyomással a szájba juttatva őket. A zselés minicsészék alakjuk és állaguk miatt megakadhatnak a torokban, és elzárva a légutakat esetlegesen fulladást okozhatnak, ezért az Európai Unióban jogszabály tiltja számos zselésítő anyag, köztük az E407 és az E410 használatát ezekben a termékekben.
Kapcsolódó cikkeink
Fojtott tempóban: a cégvilág még zsugorodik, de lassul a visszaesés
A hazai cégek száma továbbra is csökken, de a visszaesés…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: több mint 1,5 éve folyamatosan nő a fizetések vásárlóereje
Brüsszel hosszú ideje elhibázott gazdaságpolitikát folytat, a háborút támogatja a…
Tovább olvasom >GKI: Idén érezhetően csökkentek a cégek áremelési szándékai, de a költségoldali nyomás továbbra is jelen van
2025 eddig eltelt részében a magyarországi üzleti szektor több ágazatában…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bolti eszközök és berendezések, 1. rész: Kevesebb kibocsátás, több kontroll
A kiskereskedelmi terek átalakulása ma már nem csupán esztétikai vagy…
Tovább olvasom >Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze
A görögdinnye nem csupán hűsítő nyári csemege, hanem valódi íz-…
Tovább olvasom >Melyek a legtöbbet használt digitális gyakorlatok a szállodaiparban, amik a környezetnek is jót tesznek?
A turizmus világszerte a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 10%-áért felel, ezért…
Tovább olvasom >