Fukusimánál halászott tengeri élelmiszert csempésztek Kínába két éven át
Lebukott Kínában egy csempészbanda, amely a japán Fukusimából, feltételezhetően sugárszennyezett környezetből származó tengeri élelmiszert importált és dobott piacra – számolt be róla a kínai média a központi televízió riportja nyomán.
A mintegy ötezer tonnányi tenger gyümölcsei között sok volt a drága királyrák, valamint fésűkagyló. Az importőr, a kelet-kínai Santung tartományi székhelyű vállalat az elmúlt két évben az egész országban terítette az árut.
A szállítmányaik teljes értékét 230 millió jüanra (9,5 milliárd forint) becsülik.
A 2011-es földrengés és cunami idején megsérült fukusimai atomreaktorból nagy mennyiségű radioaktív víz szivárgott a tengerbe, ezért Kína, más országokhoz hasonlóan megtiltotta a tengeri élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalát ebből a térségből és további 11 régióból. A tilalom miatt nagyot zuhant az innen származó halászott áru ára.
Santung székvárosában, Csingtaóban egy vámellenőrzés során figyeltek fel arra, hogy értékes fagyasztott tengeri termékeket feltűnően olcsón adnak tovább. A nyomozás során megállapították, hogy azok Fukusimából valók.
Mint kiderült, a santungi vállalat egy jól szervezett csempészhálózat részeként működött. Arra is fény derült, hogy hasonló tevékenységet végeztek Fucsien tartományban, Kuanghsziban és Lianoningben. A gyanú szerint a felvásárolt termékeket a japán Hokkaidóban raktározták, ahol átcsomagolták őket, majd Vietnam érintésével küldték a végső kínai állomásra.
Eddig 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy „tevékenységükkel veszélyeztették a lakosság egészségét”.
Tajvanon tavaly márciusban robbant ki egy hasonló élelmiszerbotrány, amikor az ellenőrzések során 300 tétel tiltott „Fukusima-élelmiszert” találtak hamis eredet-megjelöléssel a piacon, továbbá háromezret pedig a kilungi kikötőben. A helyi hatóságok azt feltételezték, hogy a hamis tokiói címkékkel még Japánban látták el az árukat.
Nem sokkal a tajvani felfedezés előtt Hongkongban kis mértékű sugárszennyezettséget (cesium-137) mértek Japánból importált zöld teákban. (Trebitsch Péter, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka…
Tovább olvasom >Fulladásveszélyes cumik és mérgező esőkabátok: uniós vizsgálat alatt a Temu és a Shein termékáradata
Babacumik, amelyek fulladást okozhatnak, UV-szűrő nélküli napszemüvegek, tiltott vegyi anyagokat…
Tovább olvasom >Bede Róbert több hal fogyasztására buzdítja a magyarokat
Az uniós átlagnál jóval kevesebb halat eszünk, pedig kiváló élelmiszer,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Hódít a #MatchaTok: a japán zöldtea por lett a közösségi média új kedvence
A TikTokon elindult #MatchaTok trend szélsebesen meghódította a világot: a…
Tovább olvasom >