FruitVeb: a várható almatermés egyharmada lesz étkezési minőségű
A várható almatermés minőségét tekintve egyharmada lesz étkezési, kétharmada pedig ipari léalma-alapanyag – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Idén átlagos almatermés, 550-600 ezer tonna várható. Az alma minőségét rontották az áprilisi fagyok, de a jelenlegi viharos időjárás sem kedvez a gyümölcsnek – tette hozzá.
A FruitVeb a termelői árak emelkedésére számít, hogy az ipari léalmánál legalább a termelők önköltsége megtérül és a feldolgozók az ipari almánál megadják majd a kilogrammonkénti 25-30 forintos árat a termelőknek. Ugyanakkor a szervezet a fogyasztói áraknál nem vár jelentősebb áremelkedést, hiszen az árazás az európai trendeket követi.
Domján Erika szerint korszerű almaültetvényekre lenne szükség Magyarországon, ugyanis azoknál megoldott az öntözés, a jégvédelem és korszerű fajtákat is termelnek.
A magyar almatermelők által termelt alma nagy része a magyar piacra kerül, Magyarország nem tekinthető jelentős exportőrnek az európai piacon.
Domján Erika közölte: Európában 12 millió alma terem évente, egyharmadát a lengyelek termelik, de jelentős termelőnek számítanak még az olaszok és a franciák is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Visszaszerezheti elvesztett exportpiacait a magyar dinnye a termelői érdekképviseletek szerint
Visszaszerezheti exportpiacait a magyar dinnye, a 175 ezer tonnásra becsülhető…
Tovább olvasom >Elrajtolt az idei dinnyeszezon, már kapható a zamatos magyar görög- és sárgadinnye
A hűvös tavasz ugyan néhány héttel késleltette a hazai dinnyeszezon…
Tovább olvasom >Terméskatasztrófa fenyegeti a kajszibarackot – eltűnhet a hazai barackfőzés hagyománya?
A 2025-ös kajszibarackszezon már a rajt előtt megbicsaklott: a FruitVeB…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >