FruitVeB: létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 31. 12:10

Létkérdésnek nevezte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI érdeklődésére csütörtökön, hogy az orosz piac nyitott maradjon a magyar zöldség és gyümölcs előtt.

gyumolcs2

Mártonffy Béla elmondta: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése szempontjából nagyon fontos, hogy növelni lehessen a magyar termékek eladását az orosz piacon. Ezért ez a piac kiemelt célpontja a magyar zöldség-gyümölcs szektornak.

Az egymillió tonna többlettermék előállítását – amely az ágazat tervei között szerepel a mostani uniós költségvetési időszak végéig – úgy számolták ki a szakemberek, hogy annak nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Emellett ennek alapján teremthető meg a 100 ezer új munkahely az ágazatban. Így döntő az orosz piac megléte – húzta alá Mártonffy Béla.

Most az Oroszországba irányuló kivitel mintegy 8 százalék, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni. A FruitVeB elnöke megjegyezte: korábban volt már ilyen arányú szállítás az orosz piacra, sőt még több is, elérte az egyharmados arányt.

“Ezért létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon a számunkra” – mondta Mártoffy Béla. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink