FruitVeB: egymillió tonnával is növelhetjük a zöldség- és gyümölcstermelést

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 21. 17:15

A FruitVeB számításai szerint belátható időn – azaz néhány éven belül – 800 ezer, de akár egymillió tonnával is növelhető a magyar zöldség- és gyümölcstermelés – hangoztatta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke hétfőn Budapesten a szervezet elnökségi ülésén.
Mint hozzátette, ez annak ellenére igaz, hogy tavaly az extrém időjárási körülmények miatt az átlagosnál – ez 2,5-2,6 millió tonna – kevesebb, mintegy kétmillió tonna körüli mennyiség termett az országban.

A termelés felfuttatásának eredményeként a zöldség- és gyümölcstermelésben több tízezer új munkahely jöhet létre, mivel az ágazat nagy kézi munkaerő-igényű, és ezen a területen tevékenykedők kilencven-kilencvenöt százaléka kis- és közepes vállalkozás. Így az ágazat aktívan segíthetné a kormány munkahely-teremtő elképzeléseit – vélte a FruitVeB elnöke.

Az elnök kiemelte a termelői szerveződések (TÉSZ-ek) jelentőségét. Mint aláhúzta: ezek jelentős mértékben segíthetik a kis és közepes vállalkozások áruinak piacra jutását. Javasolva az összefogási forma szerepének erősítését. Megemlítette ugyanakkor, hogy a bürokrácia gyakran hátráltatja – főként a rendszerszemlélet hiánya miatt – az ágazat működését.

A jelenlévő szakemberek szerint szintén növelhető az árualap mennyisége. Jelezték azonban, hogy ehhez megfelelő feltételek szükségesek. Példaként említették az összefogást, a kereskedelemmel való jó viszony kialakítását, valamint a célzott marketing tevékenység szükségességét.

A tanácskozáson Gyuga Pál, a fejlesztő cég, a Central Market ügyvezető igazgatója ismertette a jelenlévőkkel azt a tervet, hogy a fővárostól mintegy negyven kilométerre, az M3-as autópálya bagi-aszódi lehajtójánál egy új nagybani piac létesítését tervezik.

A 45 hektáros területen kereskedelmi bevásárló központ, nagybani zöldség-gyümölcs elosztó központ és kiszolgáló épületek sora kapna helyet. A beruházás mintegy húszmilliárd forintból lenne megvalósítható. Az első ütemre 3,5-5,0 milliárd forintot szánnának. A nagybani piachoz mintegy negyven-ötven regionális gyűjtőhely is tartozna az országban – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink