FruitVeb: beindult az uborkaszezon, a kereskedők már csak a hazait vásárolják

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 30. 12:53

A múlt héten lényegében eltűnt a magyarországi boltok kínálatából a spanyol uborka, május közepére ugyanis beérett a hazai, elindult a szezon, s azóta a kereskedők már csak ez utóbbit vásárolják – tudta meg a Népszabadság Mártonffy Bélától, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökétől.

Uborkából Magyarországon évente átlagosan mintegy 45-50 ezer tonna terem, ennek fele konzerv-, fele kígyóuborka. Az import mennyisége éves szinten meghaladja a tízezer tonnát (a KSH adatai szerint 2009-ben 14 ezer tonnát hoztak be a kereskedők), s nagyjából a harmada származhat Spanyol országból, ám erről pontos adatok nincsenek. Mártonffy Béla emlékeztetett arra is, hogy bár a német hatóságok szerint a Spanyolországból származó uborka okozta a május közepén kitört járványt, az áru eredetéről csak a nemrég indult spanyol vizsgálat lezárta után lehet biztosat mondani.

Ahogy az energiahordozók ára emelkedik, úgy telepítenek mind több gazdaságot melegebb éghajlatra, ezért szűnt meg Magyarországon is a fűtött fóliasátorban, üvegházban a primőrtermelés. Már évtizedek óta megszokott, hogy novembertől májusig importált zöldségeket találunk az üzletekben. Az elmúlt években egyre inkább terjed az is, hogy a kommersz zöldségek, gyümölcsök termelését a görög, olasz, spanyol, de a német és brit termelők is az olcsó munkaerő, a kedvező éghajlati viszonyok miatt kihelyezik Afrikába.Mára óriási területeken – többnyire a repülőterek környékén – folyik a termelés, a szemre kiváló minőségű áru rendszerint az anyaországba kerül, ahol feldolgozzák vagy csomagolják, s innen szállítják tovább. Mártonffy Béla szerint ilyenkor nemcsak a csomagolás, kvázi áruvá készítés helyszínét, hanem a termelését is fel kell(ene) tüntetni.


Az Európai Unió az afrikai kontinens megsegítése miatt a közelmúltban számos könnyítést hozott, hogy egyebek mellett a nyersanyagok, élelmiszerek importját elősegítse. Csakhogy azokban az országokban az európaitól eltérő termelési kultúrával, gyakran bizonytalan eredetű vízzel öntözik a zöldséget. Mártonffy Béla ezért is fontosnak tartaná, hogy ne csak a tagállamok termelőitől követeljék meg a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, hanem a harmadik országokból származó termékekre is vonatkozzanak az uniós minőségi előírások.

A németországi járványban több százan betegedtek meg, a hatóságok szerint a bűnös egy spanyol uborkaszállítmány volt. A spanyolok szerint viszont az ő árujukkal nincsen semmi baj, inkább arra gyanakodnak, hogy egy teljes rekesznyit a németek leejtettek, és ettől szennyeződött. A spanyol mezőgazdasági minisztérium szóvivője közölte: a megalapozatlan gyanúsítgatások miatt panaszt tettek az Európai Bizottságnál, valamint a német kormánynál is.

Bár a spanyol uborka már elfogyott a hazai boltokból, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrzik a dél-európai országból származó zöldségszállítmányokat – írja az MTI. A mikrobiológiai vizsgálatok eredménye alapján a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket, és a kifogásolható termékeket kivonja a forgalomból. Az MgSzH emellett felhívja az élelmiszervállalkozók, így az áruházláncok, az importőrök és a kereskedők figyelmét, hogy csak saját önellenőrzésben elvégzett, kedvező eredményű, megelőző biztonsági mikrobiológiai vizsgálatok után hozzanak forgalomba spanyol eredetű és/vagy német kiszerelésű szállítmányokat.

Az ÁNTSZ eközben a kórházakat mozgósította: azt kérik az intézményektől, ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot. Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: magyarországi járványügyi szakemberek múlt vasárnap kapták az európai uniós járványügyi riasztási rendszeren keresztül az értesítést arról, hogy Németországban halmozottan fordulnak elő a súlyos lefolyású megbetegedések. Ezt követően az ÁNTSZ értesítette a megyei tisztiorvosi szerveket, azok pedig az ország összes járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézményét, valamint a klinikusokat. Eddig Európában összesen öt országból, Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából és Nagy-Britanniából jelentettek megbetegedést – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink