FruitVeB: az osztrák közúti ellenőrzés gondot okozhat az áruszállításban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 01. 11:30

Az illegális bevándorlás miatt az osztrák rendőrség által végzett, a magyar határhoz közeli közúti ellenőrzés miatt gond lehet a magyar áruk szállításával – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke hétfőn az MTI-vel.

gyumolcs2

Ledó Ferenc elmondta: a kamionsofőrök nem tudják betartani – a 4-5 órás kényszerű várakozás miatt – a számukra előírt pihenőidőt. A menetíró-készülék (tachográf) ugyanis méri a gépkocsivezető által megtett utat és a sofőr munkaidejét, ami 9 óra lehet, ennek letelte után 20 perccel 8 órát pihennie kell a sofőrnek.

Így a kamionokat, ha időben célba szeretnének jutni az áruval, két gépkocsivezetővel kell útnak indítani a rendkívüli helyzetre való tekintettel. Mindez pedig megdrágítja a szállítást és időben bizonytalanná is teszi – mondta Ledó Ferenc.

A FruitVeB elnöke úgy fogalmazott: a legnagyobb probléma, hogy nem tervezhető az esetleges megállás a határon, mert az ellenőrzés időpontja és időtartama is kiszámíthatatlan, ami így gazdasági kárt is okoz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink