FruitVeB: a nagy meleg hatása már minden növényfajt és fajtát érint
A nagy meleg hatása gyakorlatilag most már minden növényfajt és fajtát érint – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.
Ledó Ferenc emlékeztetett: az országban a napokban volt ugyan csapadék, de nagyon szeszélyes területi eloszlásban, így egyes helyeken továbbra is nagy a szárazság. A mostani előrejelzések pedig nem mutatnak lényeges változást az időjárásban augusztus 20-ig, marad a 35-36 Celsius fokos hőség.
Így öntözni, ahol lehet, mindenképpen szükséges, de a szabadföldi növényeknél sok helyen – például az almásokban – már megjelentek a napégette tünetek. A nagy melegben az öntözés ellenére is kisebb lesz a termés, mivel nem tud megfelelő módon kifejlődni a növény.
A hőség a kártevők elszaporodása szempontjából is várhatóan nagyobb gondot jelent majd mint máskor. Megjelennek a gyümölcsösökben a különböző atkák, molyok, például az almamoly az almásokban. De a bagolylepke rajzása is elkezdődött, ami szintén jelentős károkat vetíthet előre a zöldséges ültetvényekben.
A FruitVeB elnöke szerint a legtöbb növényi kultúra esetében az idén nem lehet a múlt évi rekordtermésre számítani, de jó közepes termés prognosztizálható, mert a zöldségterület 70 százaléka már valamilyen formában öntözhető.
Zöldségből az előzetes becslések szerint mintegy 1,5 millió tonnára lehet számítani, míg gyümölcsből egymillió tonna körüli termés várható. Nagyobb kiesés almából és kajsziból lehet – mondta a FruitVeB elnöke. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A helyszíni mentesítés a végéhez ér, de a védekezés folytatódik
A ragadós száj- és körömfájás vírusa elleni küzdelem a fertőzött…
Tovább olvasom >Megjelent az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat 2025. évi felhívása
Az Agrárminisztérium 2025-ben is segítséget kíván nyújtani az agrárágazati civil…
Tovább olvasom >További segítség a ragadós száj- és körömfájás vírussal sújtott állattartóknak
Kihirdette a ragadós száj- és körömfájás vírus miatt előállt vis…
Tovább olvasom >További cikkeink
Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >Csökkenő születésszám, növekvő kihívások
A demográfiai trendek és a fogyasztói szokások alakulása egyaránt formálja…
Tovább olvasom >Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >