FruitVeB: a hétvégi fagy nem veszélyezteti a gyümölcsellátást

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 09. 12:28

Nincs veszélyben az ország gyümölcsellátása a hétvégi fagyok miatt – jelentette ki Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hétfőn.

A csütörtökről péntekre és a péntekről szombatra virradó éjszakán a hőmérséklet az ország több pontján is fagypont alá süllyedt. A legalacsonyabb hőmérsékletet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Balkány környékén mérték. A fagy ezen a területen okozta a legnagyobb – több esetben is százszázalékos – kárt a gazdálkodóknak.

A FruitVeB elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fagy távolról sem okozott olyan katasztrofális károkat az országban, mint 2007-ben, amikor az ország egész területét sújtotta. Másutt is voltak fagyok, de az ország több régiójában nem okoztak olyan nagy károkat, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a szakmaközi szervezetnek legalábbis máshonnan nem jeleztek károkat.

Mártonffy Béla hangsúlyozta, hogy a szakmaközi szervezet hétfőn megkezdi a károk felmérését az egész országban. Ezzel a munkával a hét-tíz napon belül végeznek, és ekkor egy összesített jelentést juttatnak el az agrárkormányzathoz a kialakult helyzetről.

A FruitVeB elnöke jogosnak ítélte, hogy azok a gazdálkodók, akiket a mostani fagykár leginkább érintett, kapjanak valamilyen kárenyhítést, hiszen az elmúlt év viharos időjárása is próbára tette a termelők tűrőképességét. Az lenne a legcélszerűbb megoldás, ha a kárenyhítési alapba való belépés azoknak a gazdálkodóknak kötelező volna, akik valamilyen nemzeti vagy uniós támogatásban részesülnek – mondta.

Mint hozzátette, pusztán annak a ténynek az elismerését jelentené, hogy a kontinentális éghajlaton a faggyal és más természeti jelenségekkel is jelentős kockázati tényezőként kell számolni a termelésben. Ez az autó kötelező biztosításához hasonló elven működő biztosítás a gazdák biztonságát szolgálná a továbbiakban.

A FruitVeB vezetője emlékeztetett arra is, hogy egy esetleges újabb hitel a gazdálkodók számára csak újabb terhet jelent, amit várhatóan nem mindenki tud majd a későbbiekben kigazdálkodni. Ezért mindenképpen hosszú távú megoldást kell találni a gondokra – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink