Fruit Logistica – Magyarország számára fontos üzletkötési fórum

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 08. 12:03

A világ legnagyobb friss zöldség-gyümölcs kiállítása – a Berlinben február 8-10. között megrendezett – Fruit Logistica Magyarország számára fontos üzletkötési fórum – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerdán az MTI-nek a német fővárosban.

A magyar szakmaközi szervezet elnöke mindehhez hozzátette: a magyar zöldség-gyümölcs termékek legnagyobb felvevő piaca Németország, ezért is fontos Magyarország számára a Fruit Logistica. Emlékeztetett: a magyar zöldség- és gyümölcs termesztésből származó áru mintegy fele exportra kerül. A kivitelnek pedig mintegy 20 százalékát Németországban adják el.
A magyar zöldség-gyümölcs termesztés árbevétele évente mintegy 500-600 milliárd forint. Ebből az exportárbevétel mintegy 250-300 milliárd forintot tesz ki. A Németországban eladott áru értéke pedig évente átlagosan 50 milliárd forint körül mozog. A magyar zöldség-gyümölcs termelés mennyisége a múlt évben 2,2 millió tonna volt. Ez mintegy 400 ezer tonnával haladta meg a 2010-es mennyiséget. Ám – a múlt évi tavaszi fagyok miatt, amelyek mintegy 30 százalékos gyümölcstermés-kiesést okoztak – nem érte el az átlagosan szokásos 2,5 millió tonnás éves mennyiséget.

A Fruit Logisticán az idén 10 magyar cég vesz részt több ezer termelőt képviselve. A kiállításon megjelenő cégek közül ugyanis több termelői szervezet azaz TÉSZ, illetve nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás.

A magyar szakmai érdeklődésre jellemző, hogy a kiállítókon kívül mintegy 200 magyar üzletember utazik szervezett módon a kiállításra. Emellett a Fruit Logistica üzleti jelentőségét az agrárkormányzat is felismerte, így a kiállításon való részvételt a korábbi 50 százalék helyett 100 százalékos pénzügyi konstrukcióban támogatja. Mindehhez a FruitVeB elnöke még azt is hozzátette, hogy a jelentős érdeklődés miatt a jövő évtől várhatóan megduplázódik, esetleg meg is háromszorozódik majd a magyar stand területe a Fruit Logisticán.

Mártonffy Béla beszélt arról is, hogy a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet a kiállítás ideje alatt szezon előtti egyeztető megbeszélést tart német partnereivel az idei meggyszállításokról, mivel ez a terület igen fontos hazánk számára. Emellett a FruitVeB képviselői találkoznak majd a francia és a holland partnerszervezetek szakembereivel is, sőt tervezik a kapcsolatfelvételt a spanyol kistermelők szövetségével is.

A Fruit Logisticán – amely péntekig tart 84 országból 2.537 kiállító vesz részt, a kiállítók mintegy 90 százaléka külföldi. A szervezők a kiállítás három napján hozzávetőlegesen 56 ezer szakmai látogatót várnak mintegy 130 országból az árumustrára. A Fruit Logistica legnagyobb kiállítói az olaszok, a spanyolok és a hollandok, a partnerország – azaz az idei kiállítás díszvendége – pedig Törökország.

MTI

Kapcsolódó cikkeink